1992-04 Gedenkboekje Opening Veemarktterrein – 1928

DE MARKTEN TE HENGELO (GLD)


“Naam te maken – dat zegt niets”
“Naam te houden – dat is iets”
De Génestet

Van welke zijde men Hengelo ook nadert, steeds ziet men van verre de ranke torenspits van het dorpskerkje ver boven de boomen uitsteken. Voorwaar een voor het oog liefelijk beeld. Mijn bedoeling is echter niet U het schoone van Hengelo te beschrijven; een ander beeld van ons dorp wil ik U toonen. Laat ons een den eigenaardigen en toch zoo eenvoudigen bouw van het dorp beschouwen. Denk U een oogenblik Hengelo in vogelvlucht en ge ziet, dat de plattegrond veel op een wiel gelijkt, waarvan de toren de as en de straten de spaken vormen. Het kan niet anders of voor deze bouw moet een reden geweest zijn; het toeval kan hier geen rol gespeeld hebben. Ik voor mij meen dan ook als een der voornaamste oorzaken, van dien eigenaardigen bouw te kunnen aanvoeren, de van oudsher zoo bekende
“p a a r d e n m a r k t e n”.

“Oud Hengel” (penteekening)








Immers vergelijkt men Hengelo, met andere op dezelfde wij ze gebouwde dorpen, men zal het “plein” in Hengelo vergeefs zoeken. ( Het tegenwoordige kerkplein, was vroeger kerkhof en kan dus buiten beschouwing blijven). De eenige hoofdreden, kan m.i. niet anders geweest zijn dan den invloed die de “paardenmarkten” hebben gehad op dien bouw. Bij de paardenmarkt moest men een monsterterrein hebben en wat leende zich daar beter toe, dan de diverse straten. Aangezien nu Hengelo dit jaar twee merkwaardige feiten zal herdenken, n.l. het 2 7 0 – j a r i g b e s t a a n dier markten en het 3 0 – j a r i g e van de ons zoo bekende “M a r k t v e r e e n i g i n g”, waarbij zoo goed als zeker nog zal komen de opening van een geheel nieuw marktterrein voor runderen en varkens, meen ik goed te doen, in verband daarmede een klein overzicht te geven van die “P a a r d e n m a r k t e n” en van het werken en streven der “Marktvereeniging”. Ik stel voorop, dat mijn opstel onvolledig zal moeten zijn, maar wanneer de bloei van de markten hiermede mocht gebaat worden, zal ik mij ruimschoots beloond achten. Op school werd ons geleerd, dat Hengelo (Gelderland) bekend is om zijn “paardenmarkten” en niettegenstaande dat, ondervindt men nog dikwijls, dat men wel van de “p a a r d e n m a r k t e n” gehoord heeft, zonder eigenlijk te weten, waar het plaatsje “Hengelo” ligt.
In zeker opzicht behoeft ons dit niet te verwonderen. Waardoor zou Hengelo ook bekend zijn? Aan de groote spoor- of waterwegen is het niet gelegen. Jaren is het afgesloten geweest van het groote verkeer, terwijl het tegenwoordig nog geen ander verkeersmiddel heeft, dan een stoomtram en niettegenstaande dat, ik herhaal het nog eens, is Hengelo wat de “p a a r d e n m a r k t e n” betreft, bekend tot in het buitenland. Onwillekeurig komt de vraag in ons op: Hoe lang bestaan die markten en wat is de oorzaak van haar ontstaan? Twee eenvoudige vragen , welke echter niet zoo gemakkelijk zijn te beantwoorden.

Lees verder op pagina 3