1992-04 Gedenkboekje Opening Veemarktterrein – 1928

Van de instelling der daarop 4 volgende markten is ons tot heden officieel niets bekend. Het eenige wat ik hieromtrent mocht vernemen, was een mededeeling van twee reeds bejaarde menschen te Hengelo (G). Zij hadden n.l. op Oudejaarsavond van het jaar 1876 in een kist bij hunne ouders een boekje (vermoedelijk een almanak) gevonden van het jaar 1776. In dit boekje, wat helaas verloren is gegaan, stond vermeld dat in Hengelo (G). drie 3 jaarmarkten werden gehouden n.l. de “St. Míchielsmarkt”; de “kermismarkt” en zoo zij zich meenden te kunnen herinneren een markt in het voorjaar. Deze twee menschen deelden mij dit mede, zonder iets van elkander af te weten, terwijl hun mededeeling boven alle twijfel verheven zijn. Aangezien nu de heer G. Langeler te Laren (Gld). in der Provincialen Gelderschen almanak van 1796, 5 markten vermeld vond, n.l.: Woensdag, 27 April (Meimarkt); Donderdag, 12 Mei (Pinkstermarkt); Woensdag 6 Juni (Kermismarkt); Woensdag, 28 September, (St. Michielsmarkt); Dinsdag, 15 November (Kolde Markt), meen ik in verband met bovenstaande gegevens te mogen aannemen, dat in het tijdvak 1658-1776 de Kermismarkt, officieel als 2e markt en de “Meimarkt” als 3e markt is gemeld. De twee markten “de Pinkstermarkt” en de “Kolde Markt” zijn dan ingesteld in het tijdvak 1776-1796.

Aannemelijk lijkt het mij dan, dat wanneer deze markten niet tegelijk zijn ingesteld de “Kolde Markt” de vierde (4e) markt is geweest en dat daarna de “Pinkstermarkt” als vijfde (5e) markt is ingesteld. De eerste officieele markt is alzoo op 28 September 1956 gehouden.
De instelling der overige markten heb ik mogen vinden in het archief der gemeente. De eerste markt na deze 5 is de ons zoo bekende “St. Laurentius”- of “Knollenmarkt”.

Het terrein de “Stroet” (tegenwoordig dorpsbleek), waar in 1835 reeds de radermarkt werd gehouden.

Lees verder op pagina 7