1992-04 Gedenkboekje Opening Veemarktterrein – 1928

Zij wensen zelfs verder, dat de Raad het aantal markten zal verminderen. Met dit laatste adres is het de commissie geheel en al eens en hoe nu de voorstanders in den Raad onder aanvoering van de heeren Poesse en Groot Roessink ook al pleiten voor vermeerdering, de tegenstanders onder aanvoering van de heeren Kleeve en Demming, bijgestaan door wethouder Roeloffsen, weten de overwinning te behalen en de Raad beschikt afwijzend op het adres.
Dat de Raad toen den toestand wat al te donker heeft bekeken, heeft de geschiedenis geleerd! De oude adressanten, ik zou ze wel de voorlopers willen noemen van onze tegenwoordige marktvereeniging gaven echter den moed niet op. In de raadsvergadering van 16 september 1864, komt een nieuw adres van hen in behandeling waarin zij verzoeken
1. tot wijziging of verplaatsing der marktdagen;
2. het getal jaarmarkten te vermeerderen tot 12.
Het adres is echter ongezegeld en de voorzitter, bijgestaan door den Wethouder, meent de zaak van de baan te kunnen schuiven.

De groote meerderheid van den Raad denkt er echter anders over en ofschoon het adres niet behandeld mag worden, dwingen zij den voorzitter tot het stellen van de volgende vraag: “Verlangt de Raad, dat er een uitbreiding zal worden gegeven aan het bestaande getal jaarmarkten in deze gemeente in dier voege dat dezelve met een tweetal zal worden vermeerderd?” .
De Raad antwoordt op deze vraag met 6 tegen 4 stemmen bevestigend, waarmede tevens Burgemeester en Wethouder uitgenoodigd werden met een zoodanig voorstel te komen. Aan deze opdracht voldoen Burg. en Weth. in de vergadering van 28 october 1864, waar zij den Raad voorstellen om met ingang van 1 Januari 1865 een markt in te voeren:
l. op den tweeden Woensdag der maand Februari;
2. op den tweeden Woensdag der maand December.

Dit voorstel werd door den Raad met algemeene stemmen aangenomen. (Goedgekeurd door Ged. St. bij besluit van 15 Nov. 1864, no. 47).
Echter zijn deze twee markten niet lang op die vastgestelde dagen gehouden. Naar aanleiding van een schrijven van het Gemeentebestuur van Lochem wordt in de vergadering van 13 September 1865 bepaald, dat de markten zullen worden gehouden op den derden Woensdag der maand Februari en den eersten Woensdag der maand December.

De heer Beeks, lid der firma Sauer uit Doetinchem, slaat geen
enkele Hengelosche markt met zijn “scharensliep” over.

Dit voorstel werd door den Raad met algemeene stemmen aangenomen. (Goedgekeurd door Ged. St. bij besluit van 15 Nov. 1864, no. 47).
Echter zijn deze twee markten niet lang op die vastgestelde dagen gehouden. Naar aanleiding van een schrijven van het Gemeentebestuur van Lochem wordt in de vergadering van 13 September 1865 bepaald, dat de markten zullen worden gehouden op den derden Woensdag der maand Februari en den eersten Woensdag der maand December. Juist tien jaar later ontmoetten wij onze oude adressanten weer met een adres om het getal (9) jaarmarkten met 3 te willen vermeerderen. Zij geven hun wensch als volgt te kennen:

1. om 3 nieuwe markten in te stellen, n.l. op den tweeden woensdag in April en den tweeden Woensdag in October:
2. te bepalen, dat de markten vallende op den laatsten Woensdag in April en den tweeden Woensdag in November tevens als schapen- en linnenmarkt aan te kondigen; schapen en linnen werden tot dusver niet aangevoerd.

Lees verder op pagina 10