1994-03 De dubbele moord te Hengelo

8.
Op 14 januari 1920 werd de familie uit het bevolkingsregister afgeschreven naar Voorst. Er was daar echter niet onmiddellijk een woning beschikbaar, zodat ze pas in september 1920 daadwerkelijk in Twello zijn gaan wonen. In die periode deed Rodermond nog gewoon in Hengelo zijn dienst als rijksveldwachter. In oktober 1920 moest een advocaat uit Hengelo zich voor de Zutphense rechtbank wegens smaad verantwoorden. De man (naam onbekend, initialen B.J.N.) had in de tram van Zutphen naar Vorden reizend, de veldwachter beledigend toegesproken:

“nu ben je voor je straf verplaatst; jij neemt het niet zoo nauw met processen-verbaal” en: “we hebben een mooie politie te Hengelo; die loopt te schooien langs de straat en die de cafés binnengaat om zich dik te zuipen”.

Het Openbaar Ministerie achtte de beschuldiging zeer ernstig, omdat iemand van de stand van de beklaagde “een zekere beschaving moest hebben”. De eis was 14 dagen hechtenis, maar de advocaat werd uiteindelijk veroordeeld tot een boete van f. 100, =.

De heer Morsink, die er van overtuigd was dat Rodermond de moordenaar van de beide oudjes was, heeft de veronderstelling geopperd dat Rodermond van hogerhand bescherming genoot. Ook zou het mogelijk zijn dat Justitie wel haar fouten heeft ingezien, maar verzuimd heeft haar dwaling recht te zetten. Hoe dan ook, de Hengelose veldwachter kon voor Justitie geen fouten maken. Door meerdere politiemensen is een poging gedaan om helderheid in de moordzaak te brengen. Als ze hiervoor toestemming kregen, ging alles eerst als van een leien dakje. Zo gauw de zaak dan tot een oplossing leek te komen, werd het onderzoek belemmerd of stopgezet. Weer anderen kregen de kans niet eens en kregen de raad zich er vooral niet mee te bemoeien.

Morsink, die alles zo vaak met Schuurman had doorgesproken, dacht dat de voortdurende geldnood van Rodermond, aan de moord ten grondslag lag. Hij was de vertrouweling van de fam. Beumer en stond hen met raad en daad terzijde. Hij drong zich bij hen op, net als bij de fam. Ellenkamp en de gezusters Brueijel. Als bij Beumer, net als bij Ellenkamp geld op schuldbekentenis was geleend, kan het zijn dat het wegnemen van dit papier de aanleiding tot de moord is geweest. Wellicht is er ook geld weggenomen, de Beumers hadden enige dagen tevoren varkens afgeleverd.

9.
Volgens Morsink moet de dader op de normale wijze het huis zijn binnengekomen en vermoedelijk heeft hij geprobeerd de schuldbekentenis uit de kist in de keuken te halen. De oude vrouw die in de stoel bij de kist zat, moet ondanks haar blindheid iets hebben gemerkt. Ze heeft haar broer geroepen waarmee de dader op de deel in gevecht is geraakt. De oude boer is met de steel van de greep neergeslagen en vervolgens door een snede in de hals doodgebloed. De dader moet een bekende zijn geweest, daarom is ook de zuster van het slachtoffer vermoord, de herkenning is haar noodlottig geworden. De familie Ten Have (8), die de nagelaten goederen van de fam. Beumer kocht, vertelde dat Rodermond vrijwel elke dag kwam toen ze de woning hadden betrokken, ging er dan zitten en sprak geen woord. Vaak haalde hij een vlijmscherp zakmes tevoorschijn en vroeg of dat geen mooi mes was. Hij kon er tot vervelens toe zitten en wilde altijd nog een stuk grond aan hen verkopen dat hij destijds ook uit de boedel van Beumer had gekocht. Dit alles werd de echtgenote van Ten Have op het laatst zo bezwaarlijk, dat ze op een morgen naar het huis van Rodermond is gegaan en heeft gevraagd of hij in het vervolg alstublieft weg wilde blijven.

Vijfenzeventig jaar liggen deze gebeurtenissen nu al weer achter ons. Vooral dank zij de verslaglegging van de heer Morsink toendertijd, kunnen we nu dit alles nogmaals beleven. Nu woont de familie Burghout op de plaats waar eens zo’n gruwelijk drama plaatsvond. Het huisje is geheel herbouwd en niets herinnert meer aan wat eens was.

(8) Jan Hendrik ten Have, geboren 19 augustus 1893 Hengelo, gehuwd op 24 oktober 1919 te Hengelo met Wilhelmina Aleida Nijhof, geboren 17 mei 898 Hengelo.

bronvermelding:
Gemeentearchief Hengelo:

bevolkingsregister
Burgerlijke Stand
oud archief
coll. Morsink doos IX map 7
Rijksarchief Arnhem : leggers Graafschapbode

Eddy Geurtsen