1995-02 De moordaanslag op notaris Ghym

Bron: Veldnamenboek Hengelo Gld

Ik haast mij U Edelachtbare te rapporteren dat hedenavond circa tien uren eene poging tot moord is gepleegd op den notaris L.A. Ghijm en diens huishoudster Catharina Sanders door eenen onbekenden persoon ten zijnen kantore zich aangemeld hebbende om hem over zaken te spreken bij welke gelegenheid de dader gedachte personen zware wonden heeft toegebragt. In afwachting der overkomst der Justitie, om gezegd feit te instrueren zal de politie alles in het werk stellen om de dader zoo mogelijk te ontdekken. Uit die opgave welke m.i. in allen deelen nauwkeurig bijzondere bekendheid met de ligging van dat stuk land aanduidt, wijst mij dat men daar in de buurt den dader moet zoeken. Hij moet dus m.i. op den Keijenborg of daaromtrent wonen, daar hij anders met die streek niet zoo goed bekend kan zijn. Uwes gelieve de politie ook op die omstandigheid opmerkzaam te maken, en naar aanleiding daarvan het onderzoek met de meeste activiteit voort te zetten. Laten de veldwachters daar in de plaats bij alle klompenmakers rondgaan of zij iets verdachts kunnen vinden. Mogt de Justitie onverhoopt in deze persoonlijk geen onderzoek verlangen in te stellen, zal het mij aangenaam zijn door brenger dezes hiervan in wetenschap te worden gesteld.

Nou, de burgemeester kon gerust zijn, Justitie wilde wel degelijk een onderzoek instellen. Op maandag 13 mei, dus daags na de aanslag, zet de officier van Justitie in een brief aan de burgemeester de feiten op een rijtje.

Hoemeer ik over de zaak denk, hoemeer ik vermoed dat de dader van den aanslag op den notaris Ghijm in Hengelo of omstreken moet wonen. Dit temeer dunkt mij uit zijn bekendheid met de plaats, en ook uit zijn gesprek met den notaris over een stuk grond, en zijn opgaaf aan de meid dat zij hem wel eens in de R.C. kerk zou gezien hebben. Ik verzoek U den notaris nog eens te vragen wat hij heeft opgegeven omtrent de ligging en den eigenaar van het stuk land dat hij zeide te willen koopen. Uit die opgave welke m.i. in allen deelen nauwkeurig bijzondere bekendheid met de ligging van dat stuk land aanduidt, wijst mij dat men daar in de buurt den dader moet zoeken. Hij moet dus m.i. op den Keijenborg of daaromtrent wonen, daar hij anders met die streek niet zoo goed bekend kan zijn. Uwes gelieve de politie ook op die omstandigheid opmerkzaam te maken, en naar aanleiding daarvan het onderzoek met de meeste activiteit voort te zetten. Laten de veldwachters daar in de plaats bij alle klompenmakers rondgaan of zij iets verdachts kunnen vinden.

Een bevel tot huiszoeking bij alle klompenmakers op de Keijenborg, dat was dus de strekking van deze brief. Het lijkt erop dat de zoekactie van de veldwachters al snel tot het gewenste resultaat heeft geleid, want in de krant valt het volgende te lezen:

In den nacht van woensdag op donderdag is de vermoedelijke dader van de moordaanslag op den notaris te Hengelo en zijne huishoudster, in Oenen onder Epe, door den brig. maj. tit. A.C. Groenendaal gevat en gevankelijk naar hier getransporteerd. Gisteren is hij ter confrontatie naar Hengelo vervoerd. Hij ontkent alle schuld aan de misdaad, doch naar wij vernemen, hebben zijne slagtoffers hem herkend en bestaan er ook verder zeer gegronde vermoedens, dat hij de ware schuldige is. De gevangene is de persoon van W.H., klompenmaker, onder de gemeente Hengelo, hij is gehuwd en vader van twee kinderen.

Lees verder op pagina 3