1995-02 De moordaanslag op notaris Ghym

De ‘zeer gegronde vermoedens’ waarover werd gesproken, bestonden uit twee voorwerpen die tijdens de rondgang van de veldwachters waren gevonden. Op dinsdag 14 mei bericht de burgemeester aan de officier van Justitie:

Bij deze heb ik de eer U Edelachtbare in te zenden een door mij opgemaakt relaas wegens gedane opname ten huize van Willem Hanekamp te Hengelo tot ontdekking des misdrijfs gepleegd ten huize van den notaris Ghijm alhier.

De andere dag werden de bewijsstukken, bestaande uit een met bloed bevlekte kiel en een bebloed mes, overgebracht naar de Griffie van de Rechtbank.
Hoe ging het ondertussen met de beide slachtoffers? Op 27 juni liet de burgemeester in een brief weten dat de notaris nog steeds niet in staat was om de reis naar de rechtbank in Arnhem te ondernemen, omdat: “hij nog geen der armen tot zijn gebruik heeft”. De dienstmeid was op dat moment wel weer opgeknapt. Ruim vier jaar na de moordaanslag vertrok Catharina Sanders naar Vorden, haar plaats werd ingenomen door een meisje van twaalf jaar.
De aanslag op notaris Ghym raakte versneld uit de publiciteit, doordat er enige tijd na het incident, brand uitbrak in Hengelo. De ‘grote brand’ legde verscheidene huizen in de Spalstraat in de as, hetgeen grote indruk maakte op de bevolking. Op zes februari 1875, overleed in het huis Dorp nr. 1 Lodewijk August Ghym, notaris te Hengelo. Aan een lang leven was een einde gekomen.
Eddy Geurtsen

Bronvermelding:
Gem.arch. Hengelo, correspondentie 1866-1867
Stadsarch. Zutphen, microfiches Zutphense Courant

Van onze trouwe leverancier van kopij W.J.M. Hermans, ontvingen we enkele aanvullingen op de moordaanslag op notaris Ghym.

Bij Willem Hanekamp werd een tuchthuisstraf geëist van 26 jaar en 8 maanden, op zich al een vreemde strafmaat; misschien was het zijn leeftijd. Hanekamp, die alles bekende, werd uiteindelijk veroordeeld tot 20 jaar tuchthuisstraf. Tijdens het proces (13 september) was Ghym nog niet geheel hersteld, hij droeg de rechterhand in een doek en kon nog niet schrijven. Dat was uiteraard wel een handicap voor een notaris. De huishoudster had een groot deel van haar tanden verloren, maar kon weer duidelijk praten. De veroordeelde toonde tijdens de zitting grote onverschilligheid. Overigens valt het te betwijfelen of de notaris wel erg geliefd was in Hengelo, want heel veel Hengelose zaken (verkopen e.d.) in die tijd werden door notarissen uit de omgeving afgehandeld.