1995-04 Plundering te Hengelo Gld in 1794 en 1795

De slachtoffers van de plundering konden een schadelijst indienen. In het ± 50 huizen tellende dorp hebben in elk geval 4 bewoners een schadelijst ingediend, te weten: Ds.S.J.Snetlage, J.F.L.Schnei- der, heel- en vroedmeester, S.David, koopman en D.Muller, gepensioneerd zeekapitein.
Of er een schadevergoeding uitgekeerd is, is niet bekend. Behalve de dorpsbewoners van Hengelo kwamen ook de bewoners van de ± 250 woningen uit de buurtschappen Dunsborg, ’t Gooi, Bekveld, Noordink en Varssel er achter dat soldaten nu niet bepaald lieverdjes waren en ook op het platteland met zijn soms afgelegen boerderijen voelden de mensen zich diep ongelukkig als een troep soldaten hun paarden kwamen vorderen, hun kasten en kelders leeg roofden en soms branden stichtend vertrokken. Hierbij viel op dat onze bondgenoten, Hessen Hannoveranen en Oostenrijkers zich nog erger misdroegen dan onze vijanden de Fransen. Hierover de volgende keer meer.

Hier volgen de schadelijsten van de vier bovengenoemde bewoners van ‘t Hengelse dorp.
Samuel Johannes Snetlage was van 1756 tot 1794 Hervormd Predikant te Hengelo Gld. waar hij in 1801 stierf. Hij woonde in de oude, in verval geraakte pastorie aan de Ruurloseweg. Rond 1824 werd deze woning afgebroken. Een eindje verder aan de Ruurloseweg werd in 1824 een nieuwe pastorie gebouwd, thans Ruurloseweg 26. De familie Snetlage was rijk aan aardse goederen, ze traden op als geldschieters, waren grootgrondbezitters en hadden veel personeel in dienst. Bijna 100 jaar lang stond er een dominee uit de Snetlage-dynastie in Hengelo Gld. op de kansel. De laatste telg, Rutger Tobias en zijn nazaten woonden op “het Hof”, thans Hofstraat 3.

Notitie der schade geleden door Hanoverse, Fransche, dog voormaamentlijk keijserlijke troepes in het laatste van 1794 en 1795 van Sam. John. Snetlage.

Dit is na beste wetenschap de schade door ons geleden, dog om het selve met meerdere gerustheit te beëdigen, gestelt op Vierhondert gulden.

Lees verder op pagina 5