1996-03 Voortekenen en voorgezichten.

Van iemand die met de helm geboren was, werd beweerd dat deze bijzondere gaven bezat. Binnen die aanwezige gaven nam de voorspellingsgave een grote plaats in. Zo’n iemand kon bijvoorbeeld:

– het weer voorspellen en werd daar dan ook regelmatig door anderen over geraadpleegd;
– een overlijden/begrafenis zien aankomen, hetgeen hij voor zich moest houden en dus niemand van in kennis kon stellen en waaronder hij dan ook ernstig leed;
– de zieken genezen, niet alleen de zieke mensen maar ook de zieke dieren;
– veldslagen voorzien waarbij hij dan legers aan zich voorbij zag trekken en bekenden zag sneuvelen;
– zeilen voorbij zien gaan op plaatsen waar later kanalen werden gegraven; enz.
Het is echt een stuk oud volksgeloof. Deels dromen, een voorgevoel hebben van, een mate van telepathie, van suggestie? Wat denkt u van het volgende verhaal.
Het verhaal gaat over koning Karel Xl van Zweden. Deze koning leefde van het jaar 1655 t/m het jaar 1697. Hij was koning van Zweden gedurende de jaren 1660 t/m 1697 (van 1660 t/m 1672 onder regentschap). Deze koning verbleef eens gedurende een periode in het jaar 1690 op het slot Rittersholm. Op een avond zag hij dat de vergaderzaal, die tegenover het slot lag, verlicht was. In de zaal lag op de troon een lijk uitgestrekt. Daarna zag hij in een visioen een onthoofdingsscene aan zich voorbij gaan. Sterk onder de indruk vertelde hij zijn geschiedschrijver wat hij had ervaren. Van zijn verhaal werd een document opgemaakt. Dit document werd bewaard in het Rijksarchief te Stockholm. Bijna een eeuw later, in het jaar 1792 kwam zijn visioen uit. In dat jaar werd namelijk op dezelfde plek Gustaaf III op een balavond vermoord. Het lijk legde men op de troon. De dader van de moordaanslag, Ankestroom, werd later bestraft en werd ……… ..onthoofd!

Graafschapbode, woensdag 18 september 1912.
Een bijzondere verrassing werd heden de bewoners van een deel onzer gemeente bereid. Tegen ongeveer half twee in den middag kwam laag over boomen en huizen neerstrijkend, van uit het westen een luchtballon opdagen, die na een paar vergeefsche pogingen in den kamp van den landbouwer H.].Berendsen op Bekveld landde. Op het geroep van de luchtreizigers, een viertal heeren uit Zeist, greep de zoon van A. den afhangenden kabel en slingerde die om een boom, daarbij geassisteerd door spoedig van alle zijden aanstormende nieuwsgierigen. Nadat men het gas had laten ontsnappen, stapten de heeren uit de mand en dansten van plezier over den gelukkig volbrachten tocht. De eigenaar van den grond werd ruimschoots schadeloos gesteld voor zijn vernield akkergewas. Een auto en eenige motorrijders waren intusschen aangekomen om de reizigers af te halen; de ballon werd op een wagen geladen en geescorteerd door een troep jeugdige ooggetuigen van het ongewone luchtverschijnsel, trok men in optocht naar het dorp; vanwaar de ballon in zijn mand verpakt, per tram werd weggezonden.
Tienus.