1997-04 Hengelo Gld.: Augustaldaburg?

Lees meer over de verklaring voor de naam 'Hengelo'.

In de regeerperiode van graaf Otto II van Zutphen (1229-1271) werden Hengelo, Zelhem en Groenlo toegevoegd aan het graafschap Zutphen. Waarschijnlijk werd door hem ook nog Doesburg, Doetinchem, Hummelo en Drempt aan dat graafschap toegevoegd.
In 1561 zijn Hengelo en Zelhem overgegaan van het bisdom Munster naar het bisdom Utrecht, dat toen zowel het wereldlijk als het geestelijk gezag uitoefende. Het hertogdom Gelre -waartoe inmiddels ook het graafschap Lohn was komen te behoren- werd overigens pas in 1543 bij het verdrag van Venlo, als laatste gevoegd bij de 17 Nederlandse gewesten.
De verovering van Gelre door Keizer Karel V werd overigens financieel mogelijk gemaakt door het gewest Holland, dat geen totstandkoming van een statencomplex aan de Rijn wenste! Uit die 17 Nederlandse gewesten zijn later de huidige koninkrijken Nederland en België ontstaan.

Het hertogdom Gelre bestond indertijd uit 4 kwartieren, te weten:
a. Opper-Gelre; gelegen in het noorden van de huidige provincie Limburg en het daaraan grenzende Duitse gebied; dit was geen aaneengesloten gebied, maar bestond uit diverse enclaves.
b. De Betuwe
c. De Veluwe
d. De westelijke helft van de Achterhoek. Groenlo, Borculo, Aalten, Winterswijk en de omgeving daarvan behoorden niet tot het hertogdom Gelre.
Naast dat omvangrijke hertogdom Gelre was hertog Willem van Gelre ook nog hertog van Gulik, Kleef, Berg (=Dusseldorf) en graaf van Mark (=Dordmund) en Ravensberg.

De oostelijke gebieden van de huidige Gelderse Achterhoek zijn in 1626 door Prins Maurits van Oranje op de Spaanse troepen veroverd tijdens de 80-jarige oorlog. De huidige Nederlandse staatsgrenzen zijn alhier, door de toevallige militaire situaties in l648 bij de vrede van Munster geconsolideerd.

A.B. Horstink Koenderinkstraat 8 7496 AV Hengevelde