1998-01 Toen de Regelinkstraat nog Polsbroek heette

De betreffende boerderij met bedrijfsruimten is gesitueerd direkt naast de woning en tuin waar toen de burgemeester woonde, ‘Het Hof’ genaamd. Opmerkelijk was dat ook juist aan de andere kant van “Het Hof” ook een boerderij gevestigd was n.l. van H. Haaring, met de zogenaamde vaarloze pal naast de inrit van de burgemeesterswoning. Ook was aan de Regelinkstraat nog de boerderij van G. Lenderink gevestigd. Vermeld kan worden dat Lenderink evenals Eijerkamp door het dorp ventte met melk van de eigen boerderij.
In die tijd kende men nog geen milieuproblemen zoals geluid- en stankoverlast. Geen burgers die bezwaar aantekenden tegen deze bedrijfsvoering midden in het dorp.
Direkt naast hen woonden Aron en Rebecca Meijers met hun gezin. Ook woonde daar Bram Philips en zijn vrouw. Bram heeft het laatst in de Spalstraat gewoond. Oortgiezen woonde aan de hoek Hofstraat-Regelinkstraat. In een gedeelte van deze woning woonde Cohen, die handelde in tabakswaren, thee en koffie. Aan de overzijde tegenover hen was het huis van Bovenkerk, een zaak in textiel. (Nu drukkerij Wolters). Net achter de boerderij van Lenderink was de bewaarschool van juffrouw Antje gevestigd. juffrouw Antje Versteegen was een bekende persoonlijkheid in het dorp. Naast de drukte die ze had met de kinderen van de bewaarschool gaf zij ook les in handwerken. De bewaarschool werd bezocht door kleine kleuters van 4 tot 6 jaar. Ook mevrouw Harmsen is op de bewaarschool geweest. In een zogenaamd Duits wagentje met een stapeltje luiers en andere benodigdheden er in namen wij Herman Bovenkerk en Annie, Frits en Jan van Smid Horstink mee naar school. Speelgoed voor de kinderen, zoals ze dat nu overal kennen was er niet. Met wat oud spul moesten ze zich vermaken. De schooltijden waren van 9 uur tot 12 uur en van 1 uur tot 4 uur.
In vroeger dagen was er op vrijdag en soms op dinsdag visafslag onder de botterloze, die naast de kerk was gevestigd. Lenselink, de overgrootvader van de drogist verzorgde deze afslag, geholpen door Gerrit van den Broeksen (Bretveld). Vaak was daar dan ook aanwezig Aron Meijers, gewoon uit belangstelling, maar meestal ook om vis te kopen.

De Polsbroek

Zo ook een keer dat hij waarschijnlijk niet van plan was om te kopen, maar toch met een flinke portie te dure vis naar huis ging. Wat was het geval? Tijdens de afslag gaf hij plotseling een schreeuw en werd daardoor aangewezen als koper. Iemand had hem met een speld in zijn achterwerk gestoken, waardoor hij die schreeuw had gegeven. Hij protesteerde heftig, maar dat mocht niet baten. “Aanpakken en betalen”, was de boodschap.’ “Ik was helemaal niet van plan te kopen en ik heb ook niks bij mij om ze in mee te nemen”, zei Aron. “Gooi ze dan maar bij je vrouw in de slippe werd er gezegd. Zo gezegd, zo gedaan, waardoor het echtpaar Meijers wel met een mooi zootje vis, maar met een zeer onvoldaan gevoel huiswaarts keerden.

Ter aanvulling op hetgeen van de bewuste boerderij verteld is, kan gezegd worden dat deze toen de familie Eijerkamp in 1932 naar de Hermina-Hoeve verhuisde, verkocht is aan molenaar Kelderman. Thans wordt de boerderij nog bewoond door de fam. W. Waenink. Garrit Fokkink, in de aanvang genoemd, was afkomstig van ’t Vaalverink. Deze boerderij is in 1906 verkocht aan de Broederschap te Zutphen. Toen waren daar twee ongetrouwde broers. De Broederschap zag het beheer door vrijgezellen niet zo zitten, reden waarom zij plaats hebben gemaakt voor Groot Roessink,die de nieuwe huurder werd.

B. Heerink, Kapelweg 2, Hengelo Gld.