1998-03 Foto’s school Bekveld


Foto, gemaakt in 1937. Van links naar rechts: Juffrouw van der Horst, meester van Beek, meester Buunk, meester Luca.

BEKVELD IN OORLOGSTIJD
In de duistere tijden van de oorlog was er voor de Bekveldse school een lichtpuntje. De leerlingenschaal ging omlaag, waardoor de derde leerkracht aan mocht blijven. Door bezuinigingsmaatregelen was deze schaal de laatste jaren alleen maar verhoogd. Duits en gymnastiek werden verplichte vakken in de oorlog, wat een paar extra aanpassingen vergde in de lokalen, maar dit kon redelijk gemakkelijk opgelost worden. In de eerste jaren van de oorlog konden de scholen nog redelijk functioneren. Wel raakten bepaalde leer- en hulpmiddelen schaars en ook de brandstofvoorziening was niet optimaal.


In 1942 en 1943 is er enkele weken geen les gegeven vanwege brandstof gebrek. Het waren dan ook strenge winters. Ook de personeelsbezetting was niet optimaal, dit gold vooral voor de school in het dorp. In Bekveld kon op enkele strubbelingen na het lesgeven nog aardig gewoon doorgaan. In de drie schoolgebouwen in Hengelo werden evacues ondergebracht. De SS en Weermacht vorderden de Piersonschool tot het eind van de oorlog.
De lessen werden gegeven in leegstaande kippenhokken, maar door de strenge winter van 1944 is dit al snel gestaakt. In de Bekveldse school zijn geen Duitsers geweest, na de bevrijding wel Canadezen. Hengelo werd op 1 april bevrijd.


Bekveld 1943 Van links naar rechts: Juffrouw Schoenmaker (evacué), juffrouw Houwen, meester van Beek, mervrouw van Beek, juffrouw Leonard.

De lessen konden niet direct beginnen doordat de Canadezen nog in de school waren. Meester van Beek kreeg in 1950 een benoeming naar Elst. Hij is 12 jaar in Bekveld geweest. Iedereen vond het dan ook zeer jammer dat hij vertrok. Zijn opvolger Dhr. Boomkamp verruilde na 3 jaar Bekveld voor ’s Hertogenbosch. Daarna zijn er in korte tijd een aantal wisselingen geweest. Van ’58 tot ’64 is A. van ’t Veld hoofd. Hij is opgevolgd door J.W. Menkveld. Met 11 jaar eindelijk weer eens een blijver. In deze tijd telde de school 30 leerlingen. De school en de inventaris waren in een slechte staat, waardoor het voor Dhr. Wesselink die in januari ’76 het roer overneemt een moeilijke tijd is. Hij moet dan ook flink roeien met de riemen die hij heeft. De school heeft in ’71 haar 50 jarig bestaan gevierd. Ondertussen zijn er ook een aantal kleine verbouwingen geweest, gevolgd door een wat grotere in ’84. In datzelfde jaar krijgt Bekveld, net als de Piersonschool toestemming om een basisschool te worden. Meester Wesselink wordt in juli 1989 na 13 jaar werkzaam te zijn geweest aan de school opgevolgd door Dhr. Vrielink die nu nog steeds hoofd is van de Bekveldse school.

Lees de aanvulling van A. Menkveld op pagina 4

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *