1999-01 Bijzondere Hengeloërs


De inboedel van de ‘Bruijels vrouwluu’ werd tijdens een erfhuis verkocht.

Over de jacht vertelde de heer Harmsen nog de volgende anekdote: “De Schaopendiek was tevens grens van jachtgebieden. De jacht aan de zijde van ’t Vaalverink was verhuurd aan de heer Clifford, een Twentse fabrikant. De andere kant werd door plaatselijke jagers ‘beheerd’. Daags nadat Clifford en zijn gevolg een jachtpartij hadden gehouden, waren de andere jagers zeer actief. Elke haas die na zo’n jachtpartij niet weer als een haas terug rende, was de andere dag dus vaak het haasje bij de buurjagers. Gezegd mag overigens dat deze het elkaar eerder gunden dan die fabrikant.”

In het ‘Oostgelders Tijdschrift voor Genealogie en Boerderijonderzoek’ (OTGB) is in 1987 al eens een genealogie geplaatst van de familie Bruil uit Hengelo. Het betreft hier dezelfde familie als die van de gezusters Breuijel. Hun vader was Evert Breuijel, die leefde van 1796 tot 1884. We komen hier een gecompliceerde familieverhouding tegen. Vader Evert is in 1822 getrouwd met een volle nicht van zijn vader, Hendrica Onstenk. Er was sprake van een aanzienlijk leeftijdsverschil: de bruidegom was 26 jaar, de bruid al 43 jaar. Er werd een levenloos geboren kind aangegeven in 1823, geboren in huis nummer 299. Het huwelijk zou verder kinderloos blijven en in 1857 overleed Hendrica Breuijel – Onstenk Evert bleef niet lang bij de pakken neerzitten. Hij was 61 jaar toen hij hertrouwde met Johanna Willemina Mombarg. Uit dit huwelijk werden Hente en Dine geboren. Blijkbaar is Evert er bij ingetrouwd want vanaf 1858 is hij boer op ’t Langeler. Mogelijk dat hij de oude boerderij gewoon heeft verlaten. Bekend is immers dat de gezusters nog een boerderij bezaten, die ze geheel aan de tand des tijds hadden overgelaten. Veldwachter Rodermond verkocht de stenen zonder hun toestemming en stopte de opbrengst in eigen zak. De dames dienden een klacht in bij justitie. Toen er een gerechtelijk onderzoek ter plaatse werd ingesteld, trokken de zussen hun aanklacht in. De grootvader van Hente en Diene was Jan Broijel (1770 – 1810). Hij woonde in 1798 op huis ‘de Have’. Uit zijn huwelijk met Reinten Ditzel werden acht kinderen geboren waarvan Evert de oudste was.
Als we de mannelijke lijn van de familie Breuijel op een rij zetten komen we tot de volgende reeks:
I. Teunis Harmsen, bouman op ’t Broil, gehuwd met Harmken Jansen.
II. Harmen Tönnissen Bruijl, geboren 1707, trouwde in Vorden met Jenneken Leverink.
III. Toon Breul, geboren 1736, getrouwd met Enneken Riessel
IV. Jan Broijel
V. Evert Breuijl
De lezer heeft al wel gemerkt dat de naam Bruil op allerlei manieren is geschreven. In een tijd toen veel mensen niet konden lezen of schrijven, schreef de dominee of ambtenaar de naam op, zoals hij dacht dat de naam het beste werd vastgelegd.

Verantwoording:
Ben Hiddink/ redactie de Olde Kaste / ECAL Beeldbank / Collectie Wim Luimes / De Reclame 11-1-1947/ De Reclame 25-1-1947 / De Reclame 19-11-1955

Lees de reacties in de Olde Kaste 1999-02 op pagina 7