2003-01 Breef uut Hengel

Wa ‘k ow hier veteld hebbe, gebeurn op Dinsdagaovond. Woensdagmargen kwam de bode met een breef. ’t Adres was met groote oorlogschepen van letters ‘eschreven. “Wat zö’w now hemmen?” dacht ik en scheurn um los. De kinder wazzen nao schoole en de vrouw was op deale. lk had zoodoonde ’t ruum alleene en begon op mien gemak te leazen.

Meneer Manus Kruuthof, ik leg hier met me been op de stoel vanwege de rimmetiek en zit heden neder om jou te schrijven. lk vin het ongepallemmenteerd om een kind als onze Rietje in de krant te zetten, temeer omdat wij van fezoenlijke menschen zijn, die de eer altijd hoog hebben geholden. Onze Riekje is al vieftien jaor en mag bes zo nu en dan een jong hebben, daar hep jij je neus niet in te steken. Ons kind is door uw geschrijf erg getroffen, zoodat wij een vleschken Valdriaan hebben moeten halen om haar zemelen weer in bedaring te krijgen. Als zij naar disse gebeurtenissen nooit weer tot den huwelijken staat zal willen overgaan hept gij meneer Manus Kruuthof dit op uw geweten. En as jij soms denkt , dat jij beter bent als ons soort menschen, wil ik het u wel eens anders vertellen. We kennen jouw wel meneer Manus Kruuthof. lk raad je aan om voortaan voor je eigen deur te veegen. En je as getrouwd man zijnde te schamen in de keetjes van de werkverschaffing te kijken.

Hoogachtend, vrouw Slaatkamp.

P.S. Mocht u er toe willen overgaan om ons het fleschjen Valdriaan voor de zemelen en de poszegel te vergoeien, het kost samen een en veertig cent. Wij wonen naast Blikman, ingang leage deur zonder verf, waar de put staat.

I ‘j zeet meneer van de krante, dat dee paar rozen, dee op mien nog zoo kotten zjoernalistieken loopbaan bunt ‘estreujd, leeluk deurne hadden. Maor daorumme neet getreurd. Manus Kruuthof geet aover lieken. Het eenmaol gestelde doel zölt wi ‘j bereiken. De Nederlandsche cultuur mot de heugte in. Het Nederlandsche volk mag neet langer onbeslagen aover ’ties loopen. Dat ook i ‘j as man van de pers hieran zölt met warken hopt ow vrend,
Manus Kruuthof.

Noot: De Hengelose schrijver Frans Roes heeft eerst geschreven onder de schuilnaam ‘Manus Kruuthof’. Daarna heeft hij nog vele jaren zijn wekelijks verhaal ln de Graafschap-bode geschreven onder de naam ‘Herman van Velzen’.