2003-01 Het pand van Hulsteijn

Uit de Olde Kaste 2003-01 Auteur: Eddy Geurtsen Een gapend gat in de Hengelose dorpskern, een open vlakte die tot voor enkele jaren nog werd gevuld door een groot pand. Het ‘pand van Hulsteijn’ is gesloopt.
Raadhuisstraat, opname uit de periode 1903 – 1920 Foto ECAL

Als op 2 juni 1897 de ‘eerste steen’ wordt gelegd van het nieuwe huis, worden er de initialen S. Jacobs ingekerfd.
Deze ‘S’ staat waarschijnlijk voor ‘Samuel Jacobs’, de oudere broer van Abraham. Misschien is het ook nog wel een eerbetoon geweest aan vader Simon, die in 1881 overleden is. ln 1918 sterft Abraham Jacobs, zeventig jaar oud. Hij is de laatste van een groot aantal joodse Hengeloërs die in dit huis hebben gewoond.

Op 18 juli 1919 neemt Frederikus Jan Willem Wuestenenk, geboren te Brummen, zijn intrek in het huis. Hij is koperslager van beroep. Ze hebben twee kinderen. ln het bevolkingsregister valt te lezen dat op 8 augustus 1923 Heinrich Westemeier als commensaal bij de familie Wuestenenk zijn intrek neemt. Hij is geboren in Veltheim (Westfalen, Pruisen). Heinrich is van beroep kapper. Zou het kappersvak op deze manier bij de familie Wuestenenk terecht zijn gekomen?

Eddy Geurtsen, Plataanweg 22

Noot redactie.
De brokstukken van de pleisterlaag met inscriptie zijn door Joop Rondeel toch nog gerestaureerd.
In overleg met opdrachtgever en architect wordt getracht bij de geplande nieuwbouw een plek voor dit stukje historie te vinden.

Toevoeging door Toon Roelofsen

Op de onderstaande foto is te zien hoe leden van onze vereniging aanwezig waren bij het inmetselen van de steen bij de opening van het appartementencomplex ‘Jacobshof’.

Jacobshof 2009 – Foto collectie OVHG
Het oude pand van Hulstijn Foto ECAL