2014-04 Thuis bij ….. Jan Stapelbroek

Opa Jan Stapelbroek Foto collectie Fam. Stapelbroek

Mies was te weten gekomen dat Nijenhuijs de tuinder uit Keijenborg het pand aan de Hummeloseweg wilde verkopen i.v.m. emigratie. Binnen een week was de koop gesloten. Voor de bewoner Doris Taken (timmerman bij Leemreis) moest een andere woning worden gezocht.
ln 1948 werd de slagerij aan de Hummeloseweg geopend. Op dat moment waren er nog 3 zussen van Jan thuis, waaronder ook Betsie die later als eerste vrouwelijke gemeente-ontvanger van Nederland op het gemeentehuis van Hengelo (Gld) werd aangesteld.
Broer Willy die al was geëmigreerd bezat al een aantal slagerijen in Austra- lië. Hij is later ook bekend geworden als golfer. Broer Harry had een slagerij in Doesburg.

Broer Willy na 18 jaar even terug in Nederland Foto collectie Fam. Stapelbroek

Een leuke anekdote uit die tijd is het volgende: Het kwam regelmatig voor dat de Hengelose slagers Wevers, Stapelbroek en Van Burk bij elkaar kwamen om een lekker borreltje te drinken en door de nodige alcohol na verloop van tijd zo kwaad werden op Derk van de Roos, (slachterij De Roos) die het vlees onder de prijs verkocht, dat ze hem gingen bezoeken met een hakbijl om hier toch vooral mee te stoppen, anders zou het hem niet goed gaan. Bekend is dat Derk altijd bang is gebleven voor dergelijke ‘bezoekjes’.

Lees verder op pagina 3