2021-01 Achter het koren gaat een kleine synagoge schuil (3)

Foto archief ECAL en Elly en Harry Somsen

Philip stierf in 1936 en het is ontroerend om op zijn grafsteen het volgende te lezen. Oeri was zijn Joodse naam. Op de grafsteen staat de overlijdensdatum in de Joodse jaartelling vermeld. Deze telt aldus de Joodse traditie vanaf het moment waarop de aarde is ontstaan. Omgezet in de gewone jaartelling is de overlijdensdatum van Philip Philips 18 maart1936.

Hier rust de parnas en bestuurder Oeri zoon van Jacob en de naam van zijn moeder was Lea. Hij ging naar zijn eeuwigheid op 24 Adar van het Jaar 5696

Philip bekleedde ook allerlei functies in de gemeenschap van Hengelo. Zo zat hij in de feestcommissie ter gelegenheid van de Onafhankelijkheidfeesten in augustus 1913. Op de foto zie je hem met zijn hoge hoed staande rechts boven.

Philip Philips Foto archief ECAL

Louis Philips
De slager Louis Philips 1865 – 1943 woonde tot op zijn oude dag aan de Ruurloseweg 6 met zijn vrouw Bertha Baer. Ze hadden een dochter die Mina heette en drie zoons. Zij werden bij de al eerder genoemde razzia op 8 oktober 1941 opgepakt om kort daarna in Mauthausen de dood te vinden.

Louis Philips Foto www.joodsmonument.nl

Jacob Philips was één van hen. ln 1932 deed hij opperrabbijn Vredenburg het verzoek om sjocheet oftewel ritueel slachter te mogen worden. Dat werd je niet zomaar. Dan moest je goed bekend staan. Dat stond Jacob en dus werd hij sjocheet en werd hij belast met het toezicht op koosjer slachten. Dat toezicht heeft Jacob Philips naar eer en geweten uitgeoefend en hij spaarde zelfs zijn vader niet toen die bij het slachten van een geit de regels overtrad. Jacobs vrouw Erna en hun beide nog jonge kinderen Louis en Jenny werden op 11 juni 1943 in Sobibor vermoord.

Lees verder op pagina 5