1991-04 Die Adellijke Havesathe Meijerink

Artikel uit de Olde Kaste 1991-04

Auteur: Redaktie de Olde kaste

Die Adellijke Havesathe Meijerink

Als inleiding op de lezing welke op 25 februari 1992 gehouden zal worden over het Kervel kunt U in deze Olde Kaste vast wat lezen over de geschiedenis ervan.


Het Meijerink is de voorloper van het Kervel. Als goed vormde het oorspronkelijk een onderdeel van het landgoed Bruil dat reeds in 1422 wordt genoemd. Sinds 1712 staat het landgoed op naam van de Familie van der Heiden. Deze familie heeft zich in de loop der jaren een zeer groot grondbezit verworven en bouwde in 1840 het tegenwoordige Kervel, waarvan de naam is afgeleid van Kervenheim, de familienaam van Mevrouw van der Heiden, afkomstig uit Duitsland.
Het was eertijds het grootste huis van Hengelo. Via de Baakse Dijk was het verbonden met het huis Baak. In 1866 kwam het Kervel in het bezit van de familie Von Twickel. De totale oppervlakte bedroeg toen ongeveer 900 hectare. Een groot aantal boerderijen in de naaste omgeving behoorden tot het Kervel, alsmede diverse boerderijen in de gemeente Zelhem en landgoed het Wolfersveen. De familie Von Twickel heeft het gebouw in 1906 uitgebreid. Aan de voorzijde het rechtergedeelte vanaf de hoofdingang, inclusief de serre. Freiherr Von Twickel stíerf in 1914. Toen de weduwe Von Twickel in 1931 kwam te overlijden werd in 1932 een grote veiling gehouden waarbij jammergenoeg de gehele inventaris uit het Kervel is verkocht. Deze veiling duurde maar liefst 14 dagen. Van 1932 tot 1950 was Het Kervel in handen van de familie De Graaf. 2 ‘ In de oorlog heeft het Kervel o.a. dienst gedaan als nood-hospi~ taal. Ook hebben hier in de kelders een 40-tal joden onderdak weten te vinden. Slechts een van deze joden heeft de oorlog over- leefd. Sinds 1950 heeft Het Kervel dienst gedaan als klooster voor de zuster Claríssen. Dit was een zeer strenge orde. De zusters hebben in 1950 een kapel, tussen het bestaande hoofdgebouw en het koetshuis laten bouwen, waarin momenteel plaats is voor 140 personen. ‘ Sinds de zusters Clarissen zijn vertrokken is het huis in handen van diverse mensen geweest. Sinds 1985 is het in het bezit van de Stiohting Elia en doet het onder andere dienst als vegetarisch hotel.

Toen de weduwe Von Twickel in 1931 kwam te overlijden werd in 1932 een grote veiling gehouden waarbij jammergenoeg de gehele inventaris uit het Kervel is verkocht. Deze veiling duurde maar liefst 14 dagen. Van 1932 tot 1950 was Het Kervel in handen van de familie De Graaf.
In de oorlog heeft het Kervel o.a. dienst gedaan als nood-hospittaal. Ook hebben hier in de kelders een 40-tal joden onderdak weten te vinden. Slechts een van deze joden heeft de oorlog overleefd. Sinds 1950 heeft Het Kervel dienst gedaan als klooster voor de zuster Claríssen. Dit was een zeer strenge orde. De zusters hebben in 1950 een kapel, tussen het bestaande hoofdgebouw en het koetshuis laten bouwen, waarin momenteel plaats is voor 140 personen. Sinds de zusters Clarissen zijn vertrokken is het huis in handen van diverse mensen geweest. Sinds 1985 is het in het bezit van de Stiohting Elia en doet het onder andere dienst als vegetarisch hotel.