Jubileumfilm 'Het spookt in Hengelo' - Hengelo's Volkslied
De voorstellingen
De première van de film heeft plaats gevonden op 25 januari 2024. Deze voorstelling was speciaal bedoeld voor alle medewerkers aan de film. Er volgden 20 voorstellingen voor het grote publiek in Ons Huis, een voorstelling voor de basisscholen en op het gemeentehuis. Om iedereen de kans te geven de film alsnog te zien volgden in het najaar 2024 nog 2 avonden. In totaalwerd de film door ongeveer 3000 mensen bekeken. Deze wordt nu opgeborgen in een kluis.
De aanleiding
Deze vraag kwam bij onze vereniging binnen:
Bestaat er een mooie gezongen versie van het Hengelo’s Volkslied, die we kunnen gebruiken bij het afscheid van een familielid?
Nu kennen we een karaoke-versie en een versie met een andere melodie op internet, maar geen originele gezongen versie zoals die bedoeld was door J.H. Janssen, geschreven net voor de Tweede Wereldoorlog. Maar waar zijn de originele stukken?
Een nieuwe versie van het Hengelo’s volkslied.
Inmiddels is er een gezongen versie, uitgevoerd door Koor Reborn. Op de pagina ‘Video en geluid’ kunt u deze nieuwe versie beluisteren.
Start van de filmopnames
Het bestuur van de Historische Vereniging De Olde Kaste, besloot op zoek te gaan naar financiën om de zoektocht naar het originele document mogelijk te maken. En deze vast te laten leggen door Rudie Kreunen. Hij is zeer bekend met de regio en heeft veel ervaring met het vastleggen op film van bijzondere situaties, doorspeend met de nodige humor. De film staat tegelijkertijd in het teken van het 35-jarige bestaan van onze vereniging. De provincie Gelderland en de gemeente Bronckhorst waren gelukkig bereid om het project financieel te ondersteunen. Ook zij deelden de mening dat het bezit van een eigen volkslied valt onder het culturele erfgoed en de moeite waard is om te bewaren.
Het thema van de film
Filmmaker Rudie Kreunen liet zijn fantasie de vrije loop en zo werden er steeds meer zaken toegevoegd. Leidraad werd het spook dat de bestuursleden ongemerkt in de juiste richting wijst om het document met de oorspronkelijke versie van het volkslied te vinden. Bijkomend doel was om een tijdsbeeld van Hengelo te maken en daarbij zoveel mogelijk inwoners, verenigingen en instanties te betrekken. Als we de aftiteling van de film bekijken, kunnen we wel stellen dat dit volledig gelukt is.
Medewerking was geweldig
We zochten op historische plekken, onder meer op zolders en in kluizen. Het is daarbij geweldig om de spontane medewerking van de inwoners te ervaren. Rudie Kreunen wordt op straat aangesproken: “Komt dit en dat wel in de film?”. Door de zoektocht op film vast te leggen ontstaat een mooi tijdsbeeld van het dorp Hengelo en omgeving. Een van de hoogtepunten was de samenzang op de Bleijke op 30 september. Op deze prachtige na zomerdag klonk het volkslied uit honderden kelen, ondersteund door het Gemengd Zangkoor samen met Koor Reborn en met gezamenlijke muzikale ondersteuning van Concordia en Crescendo.
Hier volgen alle medewerkers aan de film zoals die in de aftiteling voor komen, meestal in volgorde van verschijning.
Opdrachtgever Het Spookt in Hengelo: De Olde Kaste.
Produktie: Frans Geurtsen, script/regie/drone/geluid Rudie Kreunen.
Extra filmploeg Albert Bakker, Patrick Spoel, Jurre Bosma, Christel Wijgman, Kees van Meurs, Rob van Maanen, setfotografie Toon Roelofsen.
Medewerkenden: bestuur De Olde Kaste, Frans Geurtsen, Joop Brugman, Henk te Brake, Gerrit Harmsen, Lida Evers, Karel Cornegoor, Elise Harmsen, leraar/spook Wim Heesen, reporter Luuk Stam, Christelijke basisschool Bekveld, De Leer Rozengaardsweide, Pierson, Boerderij Uitjes Den Branderhorst, Zorgboerderij De Mettemaat, Brandweer Hengelo Gld, Politieteam Achterhoek-West, auto voor ongeval Mark Lubbers, Hamove, Het Kervel, Het Meenink, Het Zelle, Het Regelink, Huize Dorpzicht, Piet de Visboer, Cool Nature Park, accordeonspelers Theo Jaaltink en Ria Dolphijn, Concordia, Crescendo, Hengelo’s Gemengd Koor, Reborn, De Stamgasten, ZieZoo, Donder Achterhoekse Punkrock, The Dudes Electric, Hair en Beautysalon Martine, tiktok filmers: Cas Fielt, Lieke Brummelman, Saar van de Kolk, Mees van de Kolk, Ad Ridderhof, Stef Geurtzen, organist Herman Lubbers, Snackbar Hoogstraat, De Chinese Muur, Bakhuus Langeler, Bronckhorster Broodjes, Bar Discotheek De Zwaan, Eetcafé Jansen & Jansen, Restaurant Pipa, Bistro De Smederij, Café De Jongens, Trattoria Municipio, Grand café de Egelantier, Hotel Café Restaurant Leemreis, straatinterviews: Jan-Willem Harmsen, Sanne van Langevelde, Laurens, Plus supermarkt, Hermans schoenen, Albert Heijn, Wilma’s Hairstyling, Apotheek De Eik, Expert, Enorm, Hema, Capuchon Fashion, Onstenk Rieten daken, Van Zeeburg Luimes en Lebbink Makelaars, Tandartsenpraktijk van der Torre, patiënt tandarts Yorick Schonewille, Shop Melange, Slagerij Raterink, Bloeiend Blooms, Makelaardij Gerrits, Elke Fashion, Bloemen Groenten en Fruithuis Kuipers, Kapsalon Wuestenenk, Lef-store, De Spannevogel, Frederiks Mannenmode by Jessi, Memelink & Bergervoet, Bakkerij Heyerman, Roozegaarde Sport en Mode, Passchier haarmode, Stichting Litania, Bakkerij Hengelo, J-hairstyle, Bril In Mode, wielrenner Jan Sanders, De Dunsborg Ruitersport, Knus & Deco, Martine Hair en Beautysalon, Serbest Tattoo & Piercing, klant Serbest Johan Bobbink, omroeper Jean Kreunen, dirigent Willy Beudel, muziek DJ Jordy, Bentley Willem Bossenbroek, burgemeester Marianne Besselink, vlaggenzwaaier Jan Rhebergen, geluidsondersteuning Ruben Rasing, planten Bosman Groenkwekerij, catering Eetcafé De Tol, Wassink Autobedrijf, Romeijnders Catering & Events.