Jubileumfilm 'Het spookt in Hengelo' - Hengelo's Volkslied

Bekijk de video Opname volkslied op de Bleijke

De aanleiding

Deze vraag kwam bij onze vereniging binnen:
Bestaat er een mooie gezongen versie van het Hengelo’s Volkslied, die we kunnen gebruiken bij het afscheid van een familielid?
Nu kennen we een karaoke-versie en een versie met een andere melodie op internet, maar geen originele gezongen versie zoals die bedoeld was door J.H. Janssen, geschreven net voor de Tweede Wereldoorlog. Maar waar zijn de originele stukken?

De Zoektocht

Het bestuur van de Historische Vereniging De Olde Kaste, besloot op zoek te gaan naar financiën om de zoektocht naar het originele document mogelijk te maken. En deze vast te laten leggen door Rudie Kreunen. Hij is zeer bekend met de regio en heeft veel ervaring met het vastleggen op film van bijzondere situaties, doorspeend met de nodige humor. De film staat tegelijkertijd in het teken van het 35-jarige bestaan van onze vereniging.

Medewerking is geweldig

We zochten op historische plekken, onder meer op zolders en in kluizen. Het is daarbij geweldig om de spontane medewerking van de inwoners te ervaren. Rudie Kreunen wordt op straat aangesproken: “Komt dit en dat wel in de film?”. Door de zoektocht op film vast te leggen ontstaat een mooi tijdsbeeld van het dorp Hengelo en omgeving. Een van de hoogtepunten was de samenzang op de Bleijke op 30 september. Op deze prachtige na zomerdag klonk het volkslied uit honderden kelen, ondersteund door het Gemengd Zangkoor samen met Koor Reborn en met gezamenlijke muzikale ondersteuning van Concordia en Crescendo. De provincie Gelderland en de gemeente Bronckhorst waren gelukkig bereid om het project financieel te ondersteunen. Ook zij deelden de mening dat het bezit van een eigen volkslied valt onder het culturele erfgoed en de moeite waard is om te bewaren.

De film gaat zeker niet alleen over het Hengelo’s Volkslied, maar de zoektocht naar dit volkslied is de rode draad. Het laat ook huidige inwoners aan het woord en tijdens de zoektocht blijkt het hier en daar te spoken wat leidt tot hilarische situaties. Je wil dit gezien hebben!

 

Filmavonden

De première van de film is gepland op 25 januari 2024. Deze voorstelling is al compleet uitverkocht.
De overige voorstellingen vinden plaats op:

Voorstellingen:

Vrijdag 26 januari 20.00 uur  uitverkocht
Zaterdag 27 januari 20.00 uur   uitverkocht
Zondag 28 januari 15.00 uur   uitverkocht
Zondag 28 januari 20.00 uur   uitverkocht
Woensdag 31 januari 20.00 uur   uitverkocht
Donderdag 1 februari 20.00 uur
Vrijdag 2 februari 20.00 uur
Zaterdag 3 februari 20.00 uur
Zondag 4 februari 15.00 uur

Locatie is steeds: Ons Huis Beukenlaan 30 Hengelo Gld

Toegangskaarten bestellen

Vanaf 28 oktober a.s. gaan de kaartjes voor de volgende voorstellingen in de verkoop voor €10,- + €1,- administratiekosten.
U klikt bovenaan op deze pagina op de knop “KOOP TICKETS” en kiest de gewenste voorstelling, vult uw naam en e-mail adres in en na betaling komen de kaartjes direct in uw mailbox. Bij de ingang van de zaal wordt de QR-code op het kaartje gescand.

Vraag eventueel hulp van buren of familie als u dit lastig vindt. Of bezoek op dinsdagmiddag van 13.30 uur tot 16.00 uur ons verenigingsgebouw in het Vrijzinnige kerkje op Banninkstraat nr. 9.

Wie leverden er zoal een bijdrage aan de totstandkoming van de film?

Het bestuur
TOON ROELOFSEN
Rudie en Jean Kreunen
Herman Lubbers organist
De basisscholen
Het Kervel
Rita Oldenhave en de Bleijke
Italiaans restaurant en Henk Jaaltink en Ria Dolphijn
Het Regelink
Huize Dorpszicht
Het Zelle
Willibrorduskerk
Remigiuskerk
Vrijzinnige Gemeente Hengelo Gld
Dudes of Hengel
Brandweer en politie
Boerderij Den Branderhorst Koe Knuffelen
Hengelo's Gemengd koor
Muziekvereniging Concordia
Harmonie Crescendo
Wim Heesen
Donder band
Inwoners Hengelo
De Mettemaat
Burgemeester Marianne Besselink en dirigent Willy Beudel
Luuk Stam