Bekendheid gemeente Hengelo Gld

Paardenmarkten

In het verleden was de ‘Hengelsche peerdenmarkt’ wijd en zijd bekend. Veel informatie is te vinden op de site  Old Hengel en in de boeken van Willy Hermans. Op het terrein ‘De Hietmaot’ worden door het jaar heen meerdere paardenwedstrijden gehouden zoals springconcoursen en men-wedstrijden. De  in Stap en Draf menvereniging  organiseert toertochten met koetsen.

Motorendorp

Het Hengelse Zand en de Varsselring zijn bekende begrippen.
HAMOVE organiseert jaarlijks de Internationale Roadraces.

Bleekhuisje

Het Bleekhuisje uit 1750 is bewaard gebleven. Het gebouwtje herinnert aan de tijd dat mensen uit de wijde omtrek hun was naar Hengelo lieten brengen om daar te bleken. Waarschijnlijk was de Hengelose Bleek zo in trek vanwege de kwaliteit van het water. Linnen was kostbaar en om het wasgoed te beschermen werd het ‘Bleikhuusken’ gebouwd, waar een wachter in zat om een oogje in het zeil te houden.

Muldersfluite

Op Hemelvaartsdag vindt aan de weg van Hengelo Gld naar Zelhem de traditionele jaarlijkse broodweging bij de Muldersfluite plaats.

Klik hier om het fotoboek te bekijken.

Klik hier om een video van ‘De Drikusman’ te bekijken.

Keijenborgse klompenmakers

Keijenborg (Nedersaksisch: keijdarp) is een dorp in de gemeente Bronckhorst in de Achterhoek, in de Nederlandse provincie Gelderland. Voor de gemeentelijke herindeling in 2005 behoorde Keijenborg tot de gemeente Hengelo.

Bekijk de video ‘Keijenborg omarmt de klomp’.

Quick sportschoenfabriek

Herman Jansen begon rond 1904 met het fabriceren van voetbalschoenen. Hiermee was hij de eerste fabrikant in Nederland. Beroemde voetballers als Johan Cruijff en Piet Keizer speelden op voetbalschoenen van Quick uit Hengelo.

Zie ook de beschrijving op Wikepedia

Hengelo's volkslied