1992-04 De krentenwegge

Uit De Olde Kaste 1992-04

Auteur: redactie de Olde Kaste

Nieuwe Publikatie: ‘De Krentenwegge

Velen onder ons zullen er wel eens van hebben gehoord, ook hier in de Achterhoek is het namelijk niet onbekend, om bij de geboorte van een kind een krentenbrood van reusachtige afmetingen – zogenaamde krentenwegge – kado te geven. Sommigen zullen in dit verband wellicht zelfs termen als ‘met de kromme arm gaon’ of ‘kraomschudden’ te berde weten te brengen.
Waar het gebruik in Nederland echter precies voor kwam, hoe zo’n krentenwegge er in werkelijkheid uitzag, hoe ze gebakken werd, hoe men het precies aanbood en of die gewoonte nog steeds bestaat (in deze streek zeker), weet men over het algemeen niet. Al deze verschillende aspecten van dit geboortegebruik komen uitvoerig ter sprake in ‘De krentenwegge, een bijzonder brood bij geboorten’. Centraal in de belangstelling staan hierbij de betekenis en het functioneren van het brood in de samenleving van Oost Gelderland.

Het boekje is een cultuurhistorische studie, gebaseerd op een uitgebreide schriftelijke vragenlijst van de afdeling Volkskunde van het P.J. Meertens Instituut.
Het boekwerkje is geschreven door Jozien Jobse-van Putten met medewerking van A.C. Spil, F. Braaksma en J .E. Barendsen. Het telt 87 blz. Kost f. 17,45 excl. verzendkosten en is te bestellen bij het P.J. Meertens-Instituut, Antwoordnummer 10778, 1000 RA Amsterdam.



Drie generaties Kreunen met krentenbrood voor opening zwembad Hengelo (Gld) in 1965 (Foto: R. Kreunen)