Uit de Olde Kaste 2003-04
Auteur: André van Alphen
Borculo te voet
Zondagmiddag 14 september jl. wandelden wij door Borculo, het stadje dat weliswaar in 1870 z’n imposante kasteel verloor, maar nog best veel te bieden heeft.
BORCULO TE VOET Hoewel zich 36 personen hebben aangemeld, zijn we met 30 deelnemers. Omdat onze gids, de heer Gerrit Vruggink van Historische Vereniging Borculo, een tweetal enthousiaste collega-gidsen heeft meegebracht, gaat de wandeling in drie langzame groepjes met tussenpozen van 5 minuten van start. Het wordt een aangename en interessante wandeling, niet in de laatste plaats door een heerlijk schijnend zonnetje dat alles er extra prettig laat uitzien.
Onze gidsen vertellen honderduit over heden, maar vooral over verleden van Borculo. Er zijn interessante wetenswaardigheden bij, zoals het feit dat wat nu de N.H. kerk van Borculo is, in de 14e eeuw als kapel werd gesticht voor kerkbezoek van exclusief de Heren van Borculo en hun familie, terwijl de bewoners van het stadje ter kerke moesten gaan in het verderop gelegen Geesteren.
Leuk is ook het verhaal, ons verteld bij een bocht in de beek, nu gemarkeerd door een toepasselijk beeld, waar eeuwenlang zowel de gedienstigen van het kasteel als de huisvrouwen uit het stadje de was kwamen doen en waar lang voordat bladen als Privé en Story het licht zagen, de pikante verhalen en roddels van hof en stad werden uitgewisseld. Naast het vertellen van boeiende verhalen wijzen de gidsen ons in de stad en langs de Berkel op tal van zaken die nog uit vroeger tijd stammen, dan wel daar een verwijzing naar zijn. De tijd gaat erg snel en voor we er erg in hebben arriveren we voor onze koffiestop bij de oude watermolen, waar Michelin-ster restaurant “De Steenen Tafel” is gevestigd.
Hoewel de waterstand daar eigenlijk niet hoog genoeg voor is, heeft de restauranthouder toch speciaal voor ons de watermolen in werking gesteld. We genieten
niet alleen van de fraaie aanblik buiten, maar even later ook van het nog feilloos draaiende oude mechanisme binnen En natuurlijk van voortreffelijke koffie, waarbij een aantal deelnemers zich een smakelijke appelpunt bestelt. Na de koffie vervolgen wij de stads-wandeling en zien o.a. nog de oude schutsluis en stuw, herinnerend aan de vroegere scheepvaart op de Berkel. De wandeling loopt wel wat uit, maar op deze zonnige namiddag lijkt niemand dat erg te vinden. Bij de N.H. kerk aan het De Muraltplein (De Muralt was de burgemeester die zich na de stormramp van 1925 als Been ander beijvert heeft, om Borculo er weer bovenop te helpen) eindigt de stadswandeling. Na nog een korte bezichtiging van deze kerk gaat iedereen weer richting Hengelo, terugziend op een welbestede middag, die boeiend maar ook erg gezellig was.
André van Alphen