Een herinnering aan de bevrijding

Auteur: Mien Wijnbergen-Walgemoed

1 april 2020

Hengelo en Keijenborg zijn op 1 april 1945 bevrijd door het Canadese leger.
75 jaar later is hier uitgebreid aandacht aan besteed in De Olde Kaste,

jaargang 33 nummer 2.
Op de achterkant staat een foto van een tank. Die foto liet Mien in gedachten
terug gaan naar een ervaring op die dag in april 1945.
Fijn dat ze deze gedachte met ons wilde delen.

De Herinnering.
We kregen vrijdag 3 april “de Olde Kaste” uit Hengelo met een foto van een tank op de Vordenseweg. Wat wil nu het geval? Mijn ouders, Walgemoed wonend Vordenseweg E40, stonden voor ’t huis met mijn broer en ik te kijken naar al die tanks. Bij toeren stopten ze omdat ze niet verder konden vanwege de brug in Zutphen. Ze stonden stil bij ons. Op een gegeven moment stapt een militair uit de tank, loopt naar ons toe en pakt mij op (klein meisje) en neemt mij mee en zet me in de tank. Ik kreeg een grote witte boterham met oranje jam erop. Marmelade of abrikozen of zoiets; ik kende het niet. Nam een hapje en nog één, maar vond het eigenlijk maar niets (bang). Met nog een stukje chocola werd ik terug gebracht. Ook chocola kende ik niet. Zo iets vergeet je nooit en dat schoot mij direct in gedachten toen ik de foto zag. Ik ben geboren 22 april 1936.

Created with GIMP