6 januari 2002
Hoofdprijs Sint Nicolaasactie HKM Drie minuten gratis winkelen goed voor bijna duizend gulden. Jos Scholten feliciteert Diewke, rechts Henriëtte Elburg-Wuestenenk, bestuurslid HKM Ook dit jaar hadden de Hengelose winkeliers weer de bekende zegelactie georganiseerd. Er waren leuke prijzen met als klap op de vuurpijl de schitterende hoofdprijs; drie minuten gratis te winkelen bij Super de Boer Scholten in Hengelo Gld. Donderdag 13 december jl. werd uit alle ingeleverde opplakvellen de hoofdprijs getrokken. De gelukkige winnaar was Nick Zeevalkink; de familie Zeevalkink woont aan de Steenderenseweg 23 in Hengelo Gld. Nick gaf zijn zus Dieuwke de eer om de prijs op te halen.

Grolschbusters openen het nieuwe jaar in café de Eikenboom
De Hengelose punckrockband The Grolschbusters ‘speelt zaterdag 12 januari a.s. in café ‘de Eikenboom’ in Keijenborg. De inmiddels dertien jaar oude band is bezig met de voorbereidingen van het derde album dat in augustus zal worden opgenomen. ‘The Grolschbusters’ spelen snelle, strakke punkrock met zowel eigen werk als bekende en minder bekende covers. Zie verder De Reclame.

Nieuwjaarsfeest in sporthal groot succes
Remge Vink, Chris van Dijk en Robert Harmsen hebben het dan toch maar bewezen: in Hengelo Gld kan er wel degelijk op een positieve manier een evenement worden georganiseerd. Je hebt daar natuurlijk wel de juiste mensen voor nodig. In dit geval het bovengenoemde trio. Nieuwjaarsnacht 2002 in sporthal ‘De Kamp’ is een geweldig festijn geworden. Zo’n 700 mensen hebben nieuwjaarsnacht samen doorgebracht in een ambiance, waar jong en oud van heeft genoten. Met de dramatische gebeurtenissen in Volendam in het achterhoofd, is er tijdens dit nieuwjaarsfestijn werkelijk aan alles gedacht. Er waren noodaggregaten, eventuele brandbare voorwerpen waren geïmpregneerd, er waren goedverlichte nooduitgangen, extra brandblussers, bewaking, extra toiletten en controle op het bezit van vuurwerk. Zie verder De Reclame.

Federatie CJV Zelhem-Halle-Hengelo Zomerkampen 2002
Heb jij al plannen voor de zomervakantie 2002? Zo niet, dan is het misschien wel leuk om met een groep jongens en meisjes op kamp te gaan, waar je heel veel leuke dingen zult gaan doen. De zomerkampen in 2002 zullen, onder voorbehoud, worden gehouden in de volgende weken: Kamp A: jongens en meisjes van 8 t/m 10 jaar van maandag 12 augustus t/m zaterdag 17 augustus. Kamp B: jongens en meisjes van 10 t/m 12 jaar van zaterdag 17 augustus t/m zaterdag 24 augustus. Kamp C: jongens en meisjes van 6 t/m 9 jaar van zaterdag 24 augustus t/m dinsdag 27 augustus. Kamp D: survival kamp, jongens en meisjes vanaf eerste jaar voortgezet onderwijs (je moet al een jaar naar het voortgezet onderwijs zijn geweest). Dit kamp is van zaterdag t/m zaterdag, het is nog niet bekend in welke week deze groep gaat. Aanmelden voor één van deze weken kan vanaf het moment dat de flyers en de kampboekjes verspreid zijn. We zouden het erg leuk vinden als jij ook met ons op kamp gaat. Voor meer informatie kun je terecht bij: Jan Garrits, of Greet Beunk, Gemeentelijke herindelingen Gelderse statenleden organiseren informele hoorzittingen Statenleden van de provincie Gelderland organiseren in januari een drietal informele hoorzittingen over de op handen zijnde gemeentelijke herindeling in de Achterhoek, Graafschap en Liemers. De woordvoerders herindeling hebben hiertoe zelf het initiatief genomen. Tijdens de openbare bijeenkomsten, die in het gebied zelf worden gehouden, willen de statenleden van burgers en gemeentebestuurders horen hoe ze over de recent door Gedeputeerde Staten gepresenteerde herindelingsplannen denken. Deze informatie zullen ze gebruiken ten behoeve van hun eigen oordeelsvorming over het herindelingsadvies in de commissievergadering op 23 januari en de statenvergadering op 27 februari. De hoorzittingen maken dus geen onderdeel uit van de officiële besluitvormingsprocedure van Provinciale Staten, maar vormen een informele fase die eraan voorafgaat. Zie verder De Reclame.

Autobedrijf Langwerden

15 januari 2002


40-jarig jubileum bij Goma voor Drikus Walgemoet

Veertien dagen nadat Gert Oortgiesen en Arie Tennissen begonnen waren met een metaalwarenfabriek/werkplaats, kwam op 15 januari 1962 Drikus Walgemoet bij hen in dienst. Een klein bedrijfje, waar het gietijzeren binnenwerk voor haarden werd afgebraamd en gemonteerd. Er werd hard gewerkt en het laden en lossen van alle zware voorwerpen werd nog met de hand gedaan. Hard en lang werken konden de mensen in die tijd: drie avonden in de week overwerken en ook ’s zaterdags. Men had het ervoor over om een goed bedrijf op poten te zetten. Het is zelfs voorgekomen, dat bij grote drukte de echtgenotes meehielpen. De Goma heeft zich in de loop der jaren uitgebreid tot een metaalwarenfabriek waar je U tegen zegt en waar inmiddels meer dan honderd mensen werken

Vadertje Winter
Toen op Oudejaarsdag er zoveel sneeuw lag, dat er met gemak een mooie, grote sneeuwpop van gemaakt kon worden, bedacht Gerrit Bosman van de Westerstraat, dat hij dat wel eens wilde doen. Hij ging aan de slag en op Nieuwjaarsdag werd het kunstwerk vervolmaakt. Het resultaat mocht gezien worden. In zijn volle glorie stond daar ‘Vadertje Winter’. Gerrit had zo’n plezier in zijn schepping, dat hij er ook nog een spotje op zette, zodat ook ’s avonds de voorbijgangers ervan konden genieten. Het kunstwerk heeft het een week volgehouden, een prestatie in Nederland. Gerrit, leuk initiatief!

22 januari 2002
Tweede Vestiging Architecten Atelier Alfonso Wolbert
Alfonso Wolbert, Manche Hiddink en Karen Hoorn Architecten Atelier Alfonso Wolbert, gevestigd aan de Rozenstraat 16 te Hengelo Gld., heeft op 14 december jl. haar tweede vestiging aan de Rijnstraat 10 in Arnhem geopend. Alfonso is in 1982 begonnen aan de Banninkstraat en is in 1990 naar de Rozenstraat verhuisd. Hij bouwde daar een pand, passend in de omgeving van de openbare basisschool ‘Rozengaardsweide’ en de gymzaal. Zie verder De Reclame.

 

Bouwbedrijf Gebr. Lubbers steekt de jongens van Pax F 3 in een nieuw tenue
Staand op de foto: leider Harry Horstman, Niels Arends, Brent Lubbers, de sponsor Johan Lubbers. Zittend midden: Twan Reulink, Ar jan Horstman, Stefan Hulst ijn, Michiel Koning. Zittend onder: leider Fons Arends, Nick Lammers, Cas te Braak, Michael Tennissen, trainer Gerard Reulink. De gebr. Lubbers met hun vestigingen in Hengelo Gld. en Etten is de nieuwe kledingsponsor van Pax F 3. Na een heel goede najaarscompetitie, waarin ze kampioen zijn geworden, zijn ze heel blij met de nieuwe kleding. Daarom hopen ze dat ze dit met de nieuwe kleding in de voorjaarscompetitie kunnen herhalen.

Regiofinale dammen voor scholen
Op 12 januari 2002 jl. werd één van de vier regiofinales dammen van Oost – Gelderland van de schoolteams in zaal Wolbrink te Hengelo gehouden. Onder leiding van de districtsbestuurder Bennie Hiddink werd het een gezellige, maar ook spannende middag. Er deden dertien schoolteams mee uit Zutphen, Warnsveld, Vorden, Doetinchem, Hengelo Gld en Varsseveld. ‘De Garve’ uit Wichmond-Vierakker werd glorieus winnaar met 19 punten en ‘de Achtsprong’ uit Warnsveld tweede. Op de derde plaats eindigden vier teams, zodat een barrage nodig was. ‘Arcade ‘ uit Zutphen en ‘Oosselt’ uit Doetinchem werden derde en vierde. Er werden drie bekers uitgereikt en alle deelnemers kregen een vaantje ter herinnering. De eerste vier teams mogen door naar de districtsfinale, die op 9 februari (waarschijnlijk in Doetinchem) wordt gehouden. Het winnende team ‘De Garve’ bestond uit Rogier ter Bogt, Ilse Jansen, Michelle Hesselink en Rutger Bonga.

29 januari 2002

Nieuwe uitdaging Café slijterij “t Hoekje’ in andere handen
Drie jaar geleden hebben Claudia en Chris van Dijk de sportkantine van sporthal ‘De Kamp’ overgenomen van de vader van Chris. Met veel inzet en plezier hebben zij samen, dat wat Johan van Dijk in 21 jaar opgebouwd had, voortgezet en uitgebreid. Wat hun betreft hadden zij hier ook nog mee verder willen gaan Maar omdat de gemeente Hengelo na drie jaar overleg met Claudia en Chris nog geen vastomlijnde plannen heeft kunnen voorleggen met betrekking tot het beheer en exploitatie van de gerenoveerde sporthal en vernieuwde sportkantine, hebben zij gekozen om eens rond te kijken en horen voor een nieuwe uitdaging. Zie verder De Reclame.

Oudheidkundige Vereniging belegt in historische activiteit
Hoe meer zielen, hoe meer vreugd. Dat is zeker ook een gegeven voor de Oudheidkundige Vereniging te Hengelo Gld. Door aanwas van leden en verkrijging van meer sponsoring, hoopt het bestuur diepte te brengen in historisch perspectief. Zo werden in het voorbije jaar een aantal projecten ondersteund, zoals medewerking aan de film Hengelo 2000, samen met de Vereniging Voor Bedrijfsvoorlichting en de subsidie voor het boek ‘Daar midden in de Graafschap’, van auteur W. Hermans. Gesprekken met inwoners over historische onderwerpen worden nu door een werkgroep op band vastgelegd. Zie verder De Reclame.

Winter wandeltocht Hamove
Al vele jaren verzorgen de leden van de Hamove sportcommissie de inmiddels traditionele winter wandeltocht op de eerste zondag van februari.

Auto en FIETS (gedicht)
’t Zou, geloof ik, ’t beste wezen
Geen berichten meer te lezen,
Want die maken je maar dol.
Over mensen die niet deugen
En die leven van de leugen,
Staan de kranten barstens vol.
Broers van uiterst hoge heren,
Die in auto’s paraderen;
’t Is een onverkwik’lijk iets.
Ik moet al tevreden wezen,
Om de straten door te racen
Op m’n tweedehandse fiets.
‘k Las nog in de krant van gister,
Dat de broer van de minister,
Een auto toegewezen kreeg.
Ik reed keurig op m’n fietsje
Maar het hobbelde een pietsje
Want m’n voorband liep weer leeg.

En nog onder ’t repareren,
Stond ik zo te prakkizeren:
Was mijn broer maar ambtenaar.
‘k Had geen banden meer te plakken,
‘k Liet m’n autokussen zakken
En dan zou ik…. was ’t maar waar.
‘k Maakte Zondags fijn een toertje
Met vergunning van m’n broertje
En m’n trots werd weer gestreeld.
Deze wensen geven niets en
Ik zal dus wel blijven fietsen,
Het is hier toch raar verdeeld.

Optreden dames Coobs

Wanneer i’j bi’j Marietjen Berendsen op bezuuk bunt, waorbi’j ok eur zuster Willemien anwezig is, dan köi’j d’r van aovertuugd
waen dai’j nao un hötjen met un heel plezierig gevuul de deure weer uutstapt. De gezusters Coobs, want dat bunt ze, hebt d’r ontzettend volle plezier in urn op te traejen veur verenigingen, bejaorden, zeeken en zwakken. Met eur gekke stukses en grollen wet ze ’t publiek an ’t lachen te kriegen en eur effen de dagelukse zörge te laoten vegetten. Eur optraejens bunt 27 jaor gelejen begonnen bi’j de vrouwenbewaeging, waor too evraogd wier um veur un stuksken of un liedjen te zorgen bi’j ’n feestaovend. Too ze in de gaten hadden dat ’t good ansloeg bi’j ’t publiek zeien ze tegen mekare: ‘Dat köw wel vaker doon’. Zie verder de Reclame.

 

5 februari 2002
Wat is er gebeurd met het geld ‘Heitje voor Karweitje voor STEP’ ?
De actie van de leerlingen van Rozengaardsweide van verleden jaar. De opbrengst van deze actie zou besteed worden voor de aanschaf van fietsen voor kinderen uit het STEP-huis. In het STEP-huis in Fada N’Gourma (Burkina Faso) wonen nu zes kinderen. Door sponsoring vanuit Nederland krijgen zij de kans om Middelbaar onderwijs te volgen. Scholing van kinderen is van wezenlijk belang voor een betere toekomst. De afstand van het STEP-studentenhuis naar school is vier kilometer. Deze afstand wordt iedere dag vier keer afgelegd bij een temperatuur van tussen 35 en 40° Celsius. De actie van Rozengaardsweide had als doel om het leven van de zes STEP-kinderen iets makkelijker te maken.

Presentatie racing-team Hartelman Goulooze.nl
Staande v.l.n.r. Ron Exters, Maarten Jan Verbog, Berlinda Ocks, Ilona Heukshorst. Gehurkt: Christo Krijt, Torleif Hartelman. Op zaterdag 26 januari werd bij Hartelman motoren aan de Molenenk het racing-team Hartelman Goulooze.nl aan de sponsors en pers voorgesteld. Torleif Hartelman eindigde vorig jaar als vijfde bij het ONK en als elfde tijdens de EK. Zijn doelstellingen voor het komende seizoen zijn om in het Open Nationale Kampioenschap bij de eerste drie te eindigen en in het Europese Kampioenschap bij de eerste vijf op de eindlijst te staan. Hij zal proberen om zo veel mogelijk wedstrijden te rijden, wat niet altijd mogelijk is omdat er wel eens ONK en EK samenvallen. Zie verder De Reclame.

12 februari 2002
Tamme gans Krelis ontsnapt aan triest einde Dierenliefde op huize ’t Kervel
Naast het houden van paarden en het berijden daarvan, alsmede schapen, katten en een hond, verzorgen de dochters Naomi en Jiska van echtpaar De Groot op huize ’t Kervel te Hengelo Gld. ook een aantal ganzen. Na ook nog duiven en kippen te hebben aangehaald, ging men ook op zoek naar ganzen, omdat het gebouw met een brede gracht is omgeven. De daad bij het woord gevoegd ging het gezin De Groot op zoek en ze trof een aantal ganzen aan ergens in een park, welke op het punt stonden te worden afgevoerd naar een poelier. Zie verder De Reclame.

19 februari 2002
Vogelbeurs Exokan op 24 februari
Vogelvereniging ‘Exokan’ organiseert op zondag 24 februari een Vogelbeurs. Op deze beurs zullen vogels gekocht of geruild worden. Veel kwekers moeten noodgedwongen een gedeelte van hun vogels van de hand doen om meer ruimte te maken voor de kweek van het nieuwe seizoen. Anderen zoeken nieuw kweekmateriaal. Ook kan men terecht voor meer informatie over het houden en kweken van vogels. Naast handelaren zullen ook particulieren – mits gehouden aan voorwaarden deelname – met hun bonte vogels kleur geven aan de beurs, die open is van 9.30 tot 12.15 uur in Dorpshuis ‘De Horst’ in Keijenborg. De toegang is gratis.

Vrolijkheid in ’t Zwanennest’
Met het jaarlijkse carnaval is discotheek ‘de Zwaan’ te Hengelo Gld. voor die gelegenheid omgetoverd tot “t Zwanennest’. Op Rosenmontagsbal zwierden diverse mooie zwanen door de discotheek. De ruim tweehonderd bezoekers hadden hun uiterste best gedaan om zo piekfijn mogelijk gekostumeerd aanwezig te zijn. Zie verder De Reclame.

R.K. Pastorie weer bewoondDe dierenartsen Anton van Ingen, Henk Jan Ormel en Erik Stoelhorst treden op in
Nederlandse Docusoap
Henk Jan Ormel en mevrouw Lawson tijdens opnames voor SBS 6. Vanaf 24 februari, tussen 19.00 en 19.30 uur, brengt SBS 6 de nieuwe Nederlandse docusoap ‘Dieren op Spreekuur’, waarin twee dierenklinieken en hun bezoekers centraal staan. De camera legt zowel het dagelijks leven van de dierenartsen en het personeel in de twee dierenklinieken vast als ook de vaak bezorgde baasjes die hun dieren komen brengen. ‘Dieren op Spreekuur’ geeft een persoonlijk en realistisch beeld van de twee klinieken en haar bezoekers. Een levensreddende operatie, het herstel van een ziek dier thuis, maar ook de veearts die zijn eigen dieren verzorgt, komen aan bod.

Gedeputeerde Staten passen statenvoorstel ingrijpend aan
Gedeputeerde Staten van Gelderland hebben vrijdag 8 februari een vervolgvoorstel vastgesteld dat betrekking heeft op de herindeling in de Achterhoek, Graafschap en Liemers. Het betreft een aanpassing van het herindelingsadvies dat woensdag 27 februari ter besluitvorming voorligt in Provinciale Staten. De voor ons gebied belangrijkste wijzigingen in het voorstel zijn: • De toevoeging van de gemeente Zelhem aan Doetinchem • Het ongedeeld samengaan van de gemeenten Hummelo & Keppel en Doesburg met Vorden, Hengelo en Steenderen Zie verder De Reclame.

Geslaagde Nao-brullefte Prinses Maxima en kroonprins Willem-Alexander
Omdat het financieel bijna onmogelijk is voor bejaarden en zieken een bekende dans-, zang- of toneelgroep uit te nodigen op de jaarlijkse feestavond, komen de organiserende verenigingen vaak met verrassende voorstellingen, verzorgd door eigen mensen. Zo is het deze keer ook gegaan met het feest, naar aanleiding van de bruiloft van prins Willem-Alexander en Maxima. Zie verder De Reclame.

Marleen van den Berg Enorm-Harmsen

26 februari 2002
Regionaal NME-centrum organiseert les voor basisscholen
Op donderdag 28 februari aanstaande organiseert het Regionaal centrum voor Natuur en Milieueducatie Doetinchem en omstreken, de les ‘Van kippenvel tot winterjas’ voor leerlingen van de groepen 3 en 4 van basisscholen uit de gemeenten Hengelo, Steenderen en Vorden. Zie verder De Reclame.

Volleybaltoernool ‘De Veldhoek’
Op zondag 7 april a.s. organiseert volleybalvereniging ‘De Veldhoek’ een volleybaltoernooi. Deelname is mogelijk voor straat-, buurt-, familie-, bedrijfs en verenigingsteams uit de Veldhoek en omgeving. Kosten: € 22 – per team. Overmaken vóór 15 maart a.s.; rekeningnummer wordt bij opgave doorgegeven. Bewijs van deelname volgt op volgorde van binnenkomst, na de betaling. Voorwaarden voor deelname: – Gemengde teams, maximaal drie heren. – Minimaal zeven spelers, maximaal twee competitie-spelers. – Minimale leeftijd 16 jaar. Aanvang: 10.00 uur. Plaats: Sportcomplex ‘De Veldhoek’.

Karin Masselink Reserve Kampioen van Gelderland
Zaterdag 16 februari werden in Putten de Gelderse Indoor kampioenschappen voor pony’s klasse ml gereden. Voor de Hengelose Ponyclub deed Karin Masselink hieraan mee met haar pony Eddy in de cat. DE klasse ml. Ze behaalde een mooi resultaat. Karin reed zeer geconcentreerd een heel nette proef, ze maakte daarbij geen enkele fout. Beide juryleden beloonden haar proef met 168 punten, een totaal dus van 336 punten. Karin was erg blij met dit resultaat. Ze kwam slechts een puntje te kort om kampioen te worden, de nummer een behaalde 337 punten, maar bleef op ruime afstand van nummer drie, die 327 punten behaalde. Weer een mooie prestatie van een van de ponyclubleden; Karin en Eddy van harte gefeliciteerd!

Keijenburgse Boys F3 kampioen zaalcompetitie

In de door de KNVB afdeling IJsselstreek georganiseerde zaalcompetitie heeft het pupillenteam van Keijenburgse Boys F3 beslag weten te leggen op de eerste plaats. Zaterdag 16 februari jl. stond de laatste wedstrijd tegen Baakse Boys F2 op het programma. Beide teams waren in de voorgaande zes wedstrijden nog ongeslagen dus de winnaar van deze wedstrijd mocht zich kampioen noemen.

Henk Ormel

5 maart 2002

Afscheid van wethouder Hein Meurs
Na twaalf jaar de functie van wethouder te hebben bekleed, neemt Hein Meurs (CDA) afscheid van deze zware taak. Als vijftienjarige jongen kwam Hein in dienst bij ‘De Gelderlander’, waar hij trouw is gebleven totdat hij in de VUT kon, maar een actieve man zoals hij kan natuurlijk niet meteen thuis gaan zitten, dus bleef hij beschikbaar als wethouder voor het CDA in Hengelo Gld. Zie verder De Reclame.

De burger in de oorlog
Van surrogaat tot massieve fietsband Het bestuur van het Achterhoeks Museum 1940-1945 organiseert een lezing over de burger en het dagelijks leven in de tweede wereldoorlog. Op dinsdag 12 maart zal de heer Fioole uit Leerdam een boeiende uiteenzetting geven over het overleven in de oorlog. Aan de hand van talrijke voorwerpen worden vele facetten van de dagelijkse rompslomp belicht. Wanneer begon de voedseldistributie, en wanneer hield die eigenlijk op? Waarom ging men tabak verbouwen en wat deden ze ermee? Speciaal vloeipapier en shagtabak worden getoond. Hoe kwam men in de oorlog aan eten, wat zijn hongertochten en hoe werd er in de steden gekookt? Hoe smaakt suikerbiet, tulp en een kat? Verduisteren, verlichting en de knijpkat. Surrogaten de vervangende middelen voor zeep, tabak, Zie verder De Reclame.

Politie debat Radio Ideaal met Nees van Petersen, Henk Waarlo, Jeroen Berends en Piet Noordijk

Pastoor Thuis. Marietje Berendsen, Anna Kleve-Wigman en Willemien Hermans-Hofstede

12 maart 2002
Tuinadvies- & ontwerpbureau Annelies Wolsink
Annelies Wolsink achter haar tekentafel. Toen Annelies Wolsink in 1997 slaagde voor haar drie-jarige hoveniersopleiding te Velp, is ze begonnen met haar tuinadvies- & ontwerpbureau. Ze adviseert particulieren en bedrijven bij het aanleggen van tuinen, maar ook bij het veranderen van bestaande situaties, zodat de tuin voldoet aan de eisen van de eigenaar. Het blijkt, dat men tegenwoordig meer geld, tijd en energie wil steken in de tuin. Doordat vaak inzicht en kennis ontbreken, wil het resultaat nog wel eens tegenvallen, waardoor Annelies iedereen, die met de tuin aan de gang wil gaan, adviseert vakbekwame mensen om advies te vragen.

Commissie Kinderspelen Hengelo
Beste ouders, Elk jaar zo rond de maand januari scharen zich een zestal mensen rond de vergadertafel om de kinderspelen te organiseren. In de commissie zitten een aantal mensen die zich al ruim tien jaar inzetten. Het is algemeen bekend dat als er nieuwe leden komen bij zo’n commissie, deze mensen ook nieuwe ideeën hebben. Een aantal leden van de commissie vindt het tijd om na zo’n lange tijd eens wat anders te gaan doen. -Als u het plezierig vindt en zich voor de Hengelose gemeenschap en dan met name voor de kinderen wilt inzetten, door slechts driemaal per jaar een vergadering bij te wonen, tezamen met de andere leden de kinderspelen te organiseren en aanwezig te zijn op het feestterrein tijdens Koninginnedag, dan heeft u een heel leuke dag waar u met voldoening op terugkijkt. Beste mensen, om de jaarlijkse kinderspelen te kunnen blijven organiseren, hebben wij uw hulp hard nodig! Meldt u dus aan via het onderstaande telefoonnummer. Namens alle kinderen van Hengelo, bedankt.

Meer bridgegelegenheid
Bridgeclubs ABCD en MOK gaan de speelgelegenheid uitbreiden. Beide clubs houden hun zittingen in bridgehome ‘De Veldhoen’, Keppelseweg 420 te Doetinchem (Langerak). Op maandagavond speelt MOK en op de dinsdag- en donderdagavond speelt ABCD. Er ontstaat steeds meer behoefte om ook overdag te spelen, vandaar dat beide clubs het initiatief hebben genomen om een dinsdagmiddagclub op te richten. Gestart wordt op dinsdagmiddag 12 maart a.s. om 14.00 uur. Er is geen aanmeldingsplicht en voor invallers wordt gezorgd; de kosten bedragen € l,- per persoon. Tot aan het einde van het seizoen kan men vrij spelen en hoeft men ook geen lid te zijn van de clubs. Er mag in de speelgelegenheid niet gerookt worden, wat trouwens ook voor de overige avonden geldt. Vanaf september wordt de speelmogelijkheid weer uitgebreid met de woensdagavond, zodat men een ruime keuze heeft om te bridgen, op de gezamenlijke middag of bij ABCD c.q. MOK

Uitreiking prijzen kleurwedstrijd Opening Auto Herwers
V.l.n.r.: Lindsay Ehringfeld, Sharon Giesen en Liesanne Willemsen Bij de officiële opening van het prachtige, nieuwe pand van Auto Herwers op 14, 15 en 16 december 2001, waren niet alleen de volwassenen welkom, maar ook voor de kinderen was het heel plezierig om een kijkje te nemen in de prachtige showroom met glimmende, mooie auto’s. Ze kunnen er zich namelijk terugtrekken in een hoekje, dat speciaal voor hen gemaakt is. Als pappa en mamma op zoek
zijn naar een nieuwe auto duiken de kinderen meteen de speelhoek in en kunnen daar met een gerust hart enige tijd alleen worden gelaten.

19 maart 2002

Nationale Boomfeestdag in Gemeente Hengelo Gld.
Kinderen planten bomen samen met wethouder Meurs.
Woensdag 13 maart jl. werden ter ere van de Nationale Boomfeestdag drie ‘Hengelose’lindes geplant in de gemeente Hengelo. In Keijenborg plantte wethouder Meurs samen met de leerlingen van groep 8 van de St Bernardusschool een ‘Hengelose’ linde op de hoek van de Tilderstraat en de Hengelosestraat. Daarna werden twee ‘Hengelose’ lindes door de wethouder, samen met leerlingen van groep 8 van basisschool ‘De Leer’ geplant, op het grasveld gelegen aan de Berkenlaan en Torenzicht. Wethouder Hein Meurs, voor deze gelegenheid op klompen, verrichtte die dag zijn laatste officiële handeling. Nadat een vrachtwagen de boom in het plantgat getakeld had, kon het werk beginnen. De kinderen kregen na afloop chocolademelk met koek en een certificaat uitgereikt.’Ondanks het regenachtige weer, was het hartstikke leuk’, aldus juffrouw Ulrike ten Barge van basisschool ‘De Leer’.

HBC 1 nog in de race voor kampioenschap
Het eerste team van de badminton vereniging uit Hengelo is nog volop in de race voor het kampioenschap. De eerste helft werden zij maar een keer verslagen, terwijl ze de tweede helft nog ongeslagen zijn. De veelal lange partijen worden vaak in drie sets beslist waardoor de wedstrijden vaak ruim vier uur duren.

Modeshow bij Langeler Dames- en Herenmode
De mannequins en dressman met links voor op de foto Hanneke Langeler Op 13 maart jl. werd bij Langeler Dames- en Herenmode te Hengelo Gld. de voorjaarsmodeshow gehouden. Op deze druilerige voorjaarsdag konden de vele aanwezigen ’s morgens en ’s middags genieten van de nieuwe kleuren en trends. Zie verder De Reclame.

Te paard door de Achterhoek
Drie bewegwijzerde routes rondom Zelhem voor ruiter en koetsier column De Vereniging Paardentoerisme heeft in samenwerking met het Achterhoeks Bureau voor Toerisme, de gemeente Zelhem en de Stichting Hippisch Toerisme drie rondgaande ruiterroutes rondom Zelhem op de markt gebracht. In de streek zijn veel onverharde wegen en het is daarom een ideale omgeving voor paardrijden. Van iedere route is een aparte routefolder uitgegeven. De routes zijn geschikt voor zowel ruiter als koetsier en variëren in lengte van 12 tot 27.5 kilometer. Het totale route-netwerk in de Achterhoek is 570 km lang. De routefolders zijn voor € 2,27 per stuk te koop bij de VW-kantoren in de Achterhoek, de Vereniging Paardentoerisme en haar leden, bij de Stichting Hippisch Toerisme, tel. (0543) 533128 en bij het Achterhoeks Bureau voor Toerisme in Zutphen, tel. (0575) 5193 30, email info(a)achterhoektoerisme.nl. Zie verder De Reclame.

Toeristische overstappunten in oprichting
Stenen zuilen: baken voor toerist en streekbewoner. Menig streekbewoner zal het zijn opgevallen: op tal van locaties in de Achterhoek zijn de laatste tijd grote stenen zuilen opgericht. Eromheen staan zitbankjes en zijn informatiepanelen en routeborden geplaatst. Welk doel hebben die zuilen en waar staan ze? Komen er nog meer van die objecten en wie is ervoor verantwoordelijk? Toeristische overstappunten Die zullen zijn zogenaamde overstappunten: plekken waar onder andere fiets-, wandel- en paardrijroutes bij elkaar komen en met een tocht kan worden gestart. Bij sommige punten zijn er ook skeeler-, kano- en mountainbikeroutes. Bedoeling van de overstappunten is minder druk op de kwetsbare natuur te leggen door het autoverkeer te verminderen. Bij ieder overstappunt is namelijk ruim parkeergelegenheid en verschillende locaties zijn goed bereikbaar per openbaar vervoer. Vanaf de doorgaande wegen worden bovendien toeleidende borden geplaatst.

26 maart 2002
Herdenking Frans Roes belicht vele aspecten uit het leven van de Hengelose dialectschrijver
Een scène uit de eenakter ‘Un rare huusholding’ Frans Roes werd honderd jaar geleden geboren in Gaanderen op boerderij ‘de Watertap’. Als dialectschrijver heeft hij onder de pseudoniem Herman van Velzen een paar duizend verhalen en een aantal boeken geschreven over het leven op het platteland in Gelderland. De verhalen en boeken zijn geschreven in de periode tussen 1934 en 1974. De sociaal-economische ontwikkelingen uit die periode lopen als een rode draad door de verhalen. Zie verder De Reclame.|

Aanvullende verpleeghuiszorg
Een vorm van meer en andere zorg in het verzorgingshuis of aanleunwoning! Informatie vanuit de verzorgingshuizen De Bleijke Hengelo en Maria Postel Keijenborg, waar met aanvullende verpleeghuiszorg is gestart in samenwerking met het verpleeghuis Den Ooiman. Aanvullende verpleeghuiszorg in uw eigen omgeving! Net als u vinden wij het belangrijk dat u zo lang mogelijk in het verzorgingshuis of aanleunwoning kunt blijven wonen. Toch kan er een moment komen dat u méér zorg of andere zorg nodig heeft. In samenwerking met verpleeghuis Den Ooiman hebben wij gekeken of er mogelijkheden zijn om u deze extra zorg te bieden in uw eigen omgeving. Deze vorm van zorg noemen we (somatisch individuele) aanvullende verpleeghuiszorg. Hierdoor kan opname in het verpleeghuis worden voorkomen of uitgesteld. Ook kan deze zorg gegeven worden gedurende de tijd dat u op een opname in het verpleeghuis wacht. Zie verder De Reclame.

Europees Kampioenschap Indoor Modelstockar 2002


In de Markthal is op 16 en 17 maart in Horst (Noord Limburg) het Europees Kampioenschap indoor modelstockcar verreden. Bij de modelstockcar gaat het erom dat er in vier of vijf minuten zoveel mogelijk ronden worden verreden op een ovaalvormige geasfalteerde baan. Een modelstockcar is een nagebouwde stockcar schaal 1:8 met een afmeting van 45 cm lang en 24 cm breed, aangedreven met een benzinemotor en bediend door middel van een radiografische besturing. Om deel te nemen aan een wedstrijd is naast goed materiaal ook een goede stuurmanskunst nodig. De Hengelose 14-jarige Bart Roenhorst heeft bewezen dat te kunnen Zie verder De Reclame.

Paasvuur in de Velswijk

Wie regelmatig over de Kruisbergseweg komt, ziet in Velswijk de berg snoeihout groeien voor het jaarlijkse Paasvuur. Vorig jaar kon het helaas niet doorgaan door de MKZ-crisis, dit jaar kan er gelukkig volop ingezameld worden. Zie verder De Reclame.

HTV

2 april 2002
Palmpasenoptocht Hengelo Gld.
Zaterdagmiddag 23 maart, 14.00 uur, bij de bibliotheek in Hengelo Gld. Prachtig weer en veel kinderen met hun ouders. Je hoeft niet te raden wat er aan de hand is: ieder kind heeft een prachtige Palm-paas in de hand.

Voorspeelmorgen ‘Concordia’
Op de foto: Henk Jan Heijnen met het jeugdorkest Op zondagmorgen 24 maart werd door het jeugdbestuur van de Kon. Harmonie ‘Concordia’ in gebouw ‘De Hietmaat’ een voorspeelmorgen georganiseerd. Zo’n veertig leerlingen op diverse instrumenten en tien leerlingen van de groep Muzikale Basisvorming lieten aan ouders, grootouders, vrienden en kennissen horen wat ze allemaal in hun mars hadden. En dat mocht gehoord worden! Zie verder De Reclame.

Koninginnedag 2002 in Hengelo Gld.
Ook dit jaar zal er een optocht zijn. Er is geen vast thema. Iedereen is vrij in de keuze van zijn onderwerp. Wie met een versierde wagen met thema komt, krijgt startgeld. Net als andere jaren zien wij graag groepjes kinderen of individuelen op een leuke manier meedoen aan de optocht. Wagens van te voren opgeven. Van harte welkom! Verenigingen uit Hengelo kunnen op Koninginnedag met een kraam op het feestterrein gaan staan. Men kan bijvoorbeeld iets gaan verkopen of de bezoekers spelletjes laten doen. Elk leuk initiatief is welkom. Op deze manier kunnen ze een aardige cent voor hun verenigingskas verdienen. Wie interesse heeft, kan contact opnemen met de heer A.J. van der Velde, Opgave zo spoedig mogelijk. De kinderspelen zijn elk jaar een succes en dat is mooi, want kinderspelen horen bij Koninginnedag. Maar er dreigt een tekort aan medewerkers bij de kinderspelen; een uurtje hulp bij de kinderspelen, dat moet toch kunnen. Helpt u mee? Bel dan even C. van Staalduinen, Het touwtrektoernooi voor basisschoolleerlingen gaat dit jaar weer door. Deelnameformulieren zijn op school verkrijgbaar.

Handbalvereniging Quintus kampioen
Zondag 3 maart jl. was het na zes jaar eindelijk zover: de dames van handbalvereniging SV Quintus werden kampioen in de derde klasse.Na een ruime zege, waarbij het publiek zich ook niet onbetuigd liet, werden de dames op een vrachtauto van de fa. Enzerink met veel kabaal door Hengelo Gld. vervoerd. Op de foto het winnende team met sponsor, de heer Besselink van de fa. Kroesen & Besselink kalkzandsteenverlijming.

9 april 2002

Erepenning gemeente Hengelo voor schietvereniging’ Willem Tell
Ria Baakman (links) samen met de leden die voor ‘Wilem Tell’ de bijzondere prestaties hebben geleverd Op woensdag 27 maart werd in het clubgebouw van schietvereniging ‘Willem Tell’ de erepenning van de gemeente Hengelo Gld. uitgereikt door Ria Baakman – plaatsvervangend wethouder aan het bestuur van de schietvereniging gezien de bijzondere  restaties, geleverd door de leden Benno Groot Bramel, Bennie Hartelman, het damesteam, bestaande uit Hebe Hermans, Ria Maalderink, en Ina Wormgoor en het herenteam, bestaande uit Benno Groot Bramel, Johan Middendorp en Sven Alferink. Benno Groot Bramel werd Nederlands kampioen 50 meter klein kaliber geweer, 3 houdingen, 3 x 20 schot en dezelfde prestatie bij 3 houdingen 3 x 40 schot. Beide titels werden door hem behaald met nieuwe Nederlandse records. Bennie Hartelman werd Nederlands kampioen bij het onderdeel 50 meter klein kaliber geweer, knielend, in de klasse Veteranen 2. Het damesteam van Hebe Hermans is tijdens de Nationale Kampioenschappen Luchtpistool Nederlands Kampioen geworden. Het team van Benno Groot Bramel is er in geslaagd om bij 3 x 20 schot en tevens bij 3 x 40 schot Nederlands kampioen te worden. Zie verder De Reclame.

KBO afd. Hengelo bezoekt sterrenwacht
Op woensdag 10 april a.s. brengt de KBO, afdeling Hengelo Gld. een bezoek aan de sterrenwacht bij de familie Olthof in de Toldijk. Na de rondleiding zal er doorgereden worden naar het oude stadje Bronkhorst. Hier is gelegenheid wat te wandelen en een consumptie te gebruiken. Wij willen de leden aansporen deze interessante middag mee te maken

16 april 2002
Raadslid maakt plaats voor jongere kandidaat (zie foto in de Reclame)
Lies Haverkamp met kleindochter Benthe Toen Lies Haverkamp na de enigszins teleurstellende uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen, door een van de jongere kandidaten hoorde zeggen, dat hij zich best had willen inspannen voor de gemeenteraad, realiseerde zij zich, dat ze niet de fout wilde maken door te lang aan te blijven, maar de jongeren een kans moest geven. Lies, kordaat, besloot meteen haar plaats af te staan aan een jongere, in dit geval Martin Kraassenberg. Zie verder De Reclame.

Hengelo, dat staat als een paal – Editie 2002
Na een jaartje over te hebben geslagen vanwege de MKZ is de Jongeren Werkgroep Roemenië uit Hengelo tijdens de Hemelvaartdagen weer back in business met een leuk evenement. Al een aantal jaren organiseren zij rondom Hemelvaart een evenement onder de naam Hengelo, dat staat als een paal. Het idee is ontstaan omdat ze eens op een ludieke manier geld wilden inzamelen voor de lopende projecten in Ocna Mures. Dit is een dorpje in Roemenië waar ze al sinds 1995 hulp bieden en samenwerken met jongeren. Zo reist er ook dit jaar een groep af om aan een speeltuin te gaan werken. Zie verder De Reclame.

23 april 2002

CBS Varssel

HBC 1 Kampioen
Het eerste team van de Hengelose Badmintonclub is kampioen geworden in de derde klasse en promoveert naar de tweede klasse. In het afgelopen seizoen werd slechts één wedstrijd verloren, daarnaast enkele gelijkspelen en verder werden alle wedstrijden gewonnen. Per saldo voldoende om de kampioensbokaal mee naar Hengelo te nemen. Bovenste rij: Mona Hiddink (links) en Manon Dijk. Onderste rij van links naar rechts: Man/red Cuppers, Hans Zweverink en Judith Winkelman. RenéBeunk ontbreekt op de foto.

Ledenaantal nog steeds groeiende Supportersveremging onmisbaar voor Pax
In de nu ruim acht jaar van haar bestaan heeft de supportersvereniging van de voetbal- en atlethiekvereniging PAX duidelijk bijgedragen aan een bruisend verenigingsleven. Op financieel gebied geschiedt er ook het een en ander. Zo is de supportersvereniging een van de negentien sponsoren van het jeugdmasterplan, waarvan de namen vermeld staan bij de ingang van sportpark ‘Elderink’. Zie verder De Reclame.

225 kinderen rijden mee in Willy’s jeep of op een Norton motor
Het nationaal museum weekend is een groot succes geworden voor het Achterhoeks Museum 1940- 1945 in Hengelo Gld. Het thema was dit jaar ‘De kunst van het genieten’. Het bestuur had alles gedaan om de kinderen te laten genieten. Er werd een bezoekersrecord gehaald en op zondag werd de topdag van dit jaar genoteerd. Meer dan 225 kinderen maakten een ritje in een originele Willy’s Jeep of achterop een Norton legermotor uit de oorlog. Binnen in het museum mochten ze een militaire pet op en konden ze een speurtocht door het museum maken. Zie verder De Reclame.

De jeugdraad en ‘Hengelo staat als een paal’
Vorig jaar, in het Hemelvaartsweekend, is het de bedoeling geweest om als Jeugdraad in overleg met de Jongeren Werkgroep Roemenië enkele activiteiten te organiseren rondom de kerk. In verband met het MKZ heeft dat niet door kunnen gaan. De toen toegezegde activiteiten hebben wij als Jeugdraad opnieuw aan de JWR aangeboden. Tevens willen wij als Jeugdraad aandacht schenken aan het jaarthema ‘Het gezicht van de kerk’ en ons daarom ruimer presenteren. In overleg met de JWR hebben wij de onderstaande activiteiten tijdens het Hemelvaartsweekend: Zie verder De Reclame.

Autocross in de Keijenborg
Gerard Branderhorst, kever klasse. In actie op het circuit ‘de Kappenbulten’ Als de weergoden gunstig gezind zijn, zullen er aan de Akkermansstraat in de Keijenborg honderden pk’s veel stof doen opwaaien. Op koninginnedag organiseert de H.A.C.C. in samenwerking met de S.A.O.N., onder auspiciën van de KNAF, een autocrosswedstrijd meetellend voor het kampioenschap Oost Mecha.Op de mooie lange baan van de fam. Maalderink zullen rond de honderd deelnemers strijden voor de bokalen. Alle klassen zullen aan de start verschijnen, van de plaatselijke deelnemers tot aan de supperkanonnen in de super klasse. Zie verder De Reclame.

Biljartvereniging de Eikeboom
Van links naar rechts: Jos Menting, Rene Hermans, Andre Kuipers, Rene Mullink en Theo Ankersmit.
Het eerste team van biljartvereniging de Eikeboom is poulewinnaar geworden in de klasse C4 – poule 2. Na in de eerste helft ongeslagen riant aan kop te hebben gestaan, begon de spanning in de tweede helft toch wel toe te nemen. Tegenstanders waren er op gebrand om van de koplopers te winnen. Hierdoor werd het aan het eind nog zeer spannend. Biljartvereniging ’t Centrum was met een goede reeks bezig en kwam hierdoor erg dichtbij. Toch wist de Eikeboom in de laatste wedstrijd tegen de Veldhoek het hoofd koel te houden, waardoor het kampioenschap kon worden gevierd. Dit kampioenschap is een leuk begin van het 50-jarig jubileum van biljartvereniging de Eikeboom.

30 april 2002

Albert Heijn ‘Wansink’ gaat over van vader op zoon
Heico, Gerda en Jan Wansink
Woensdag 1 mei 2002 is het dan zover: op die dag zal Heico Wansink officieel de zaak van zijn vader Jan overnemen. Een duidelijk voorbeeld van ontwikkelingen in de tijd en in een onderneming. Want zo kan ‘Albert Heijn’ wel genoemd worden.

Voegersbedrijf Gebroeders Waenink gecertificeerd
Onlangs werd Voegersbedrijf Gebroeders Waenink uit Hengelo Gld. gecertificeerd voor restauratie en renovatie voegwerk volgens de ‘Nederlandse Stichting Praktijkopleiding Voegen’ (NSPV). Het certificaat, dat officieel erkend wordt door de branche-organisatie ‘Vereniging Nederlandse Voegersbedrijven’ (VNV), is tot op heden slechts aan weinige Nederlandse voegersbedrijven toegekend.

Broodlevering ‘de Muldersfluite’
Op Hemelvaartsdag 9 mei wordt jaarlijks bij de boerderij ‘de Muldersfluite’ aan de weg van Hengelo Gld. naar Zelhem een oude traditie in ere hersteld. Het bijzondere schouwspel kan men vanaf 13.15 uur meemaken. Vroeger mochten de boeren op de gemeenschappelijke gronden plaggen steken op voorwaarde dat zij één keer in het jaar een roggebrood leverden. Zie verder De Reclame.

Steenuil plaatst tien uilenkasten
Op 19 april heeft openbare basisschool De Steenuil uit Steenderen het tiende verzoek gekregen om een zelfgemaakte uilenkast op te komen hangen. Net als de voorgaande negen gaat ook deze tiende een plaats krijgen in de eigen gemeente. De uilenkasten zijn een product van de projectweek die afgelopen maart op De Steenuil heeft plaatsgevonden. Zie verder De Reclame.

Meisjes junioren Keyenburgse Boys kampioen
Zaterdag 20 april jl. wisten de meisjesjunioren van Keyenburgse Boys op eigen veld AZSV te verslaan met 5-1. Dit resultaat was voldoende om reeds drie wedstrijden voor het einde van de competitie onbereikbaar te worden voor de concurrentie. Alle voorgaande wedstrijden werden door dit team winnend afgesloten en met maar liefst 89 doelpunten voor en 4 doelpunten tegen zijn ze dus ongeslagen kampioen geworden in de eerste klasse KNVB. Op de foto zien we de blijdschap van de speelsters en het kader met het behaalde resultaat.

7 mei 2002
Verkeersexamens in Hengelo Gld.
Aan de dit jaar gehouden verkeersexamens, georganiseerd door 3VO, hebben 116 leerlingen van de hoogste groepen van de basisscholen in Hengelo Gld. deelgenomen. Bij het praktische gedeelte waren er twee kinderen ziek. Jammer genoeg konden deze kinderen geen herkansing krijgen, gezien de praktische onuitvoerbaarheid. Zie verder De Reclame.

Geslaagde ONK wegraces Varssel-Ring
Start van de 250cc met op de eerste rij Henk van de Lagemaat (1), Rob Filart (7) en Patrick Lakerveld (43). tekst: Jan Boer/MOTO 73
Op de penningmeester van de Hamove na, was iedereen na afloop van de ONK-wegraces op de Varssel-Ring tevreden. De rest van de bestuursleden, omdat de races goed waren verlopen. De coureurs, omdat ze eindelijk aan het nieuwe seizoen konden beginnen. De toeschouwers, omdat ze getuige waren geweest van prachtige wedstrijden. Voor de plaatselijke bezoekers was de fraaie tweede plaats van Torleif Hartelman het hoogtepunt van de dag. Zie verder De Reclame.

14 mei 2002
Triathlon Hengelo Gld. één van de weinigen
Was er eens een Gelders Triathlon Circuit in het oostelijk deel van Gelderland met negen (9) deelnemende organisaties, nu zijn Doetinchem, Didam en Hengelo Gld. nog over gebleven. Hengelo dat zich mag verheugen op een vast aantal deelnemers, die allen vol lof over de organisatie en het parcours zijn. Ook dit jaar stromen de aanmeldingen voor deelname weer binnen en de organsatie doet er alles aan om er weer een geslaagd evenement van te maken. Zie verder De Reclame.

Hoe werkt De Leer met Dalton? (deel 3)
Basisschool De Leer uit Hengelo Gld. is een Daltonschool in oprichting. In drie columns wil directeur Henk Roes uiteen zetten waarom De Leer richting Daltononderwijs gaat, wat de meest gestelde vragen over Dalton zijn en hoe de dagelijkse praktijk er op De Leer uitziet.Zie verder De Reclame.

Eerste prijs Hengelo’ s Gemengd Koor
Op 20 april jl. heeft het Hengelo’s Gemengd Koor deelgenomen aan het negende Nationaal Zangers concours te Epe. In de tweede afdeling bracht het koor ‘111 bianco e dolce cingo’ van J.Arcadelt en Tour shining eyes’ van Thomas Bateson ten gehore. Ze behaalden hiermee een eerste prijs met 309 punten.

Drukkerij Uiterweerd beëindigt uitgave ‘de Reclame’
Anderhalf jaar geleden hebben wij ‘de Reclame’ overgenomen. Eén van de redenen was,  dat dit huisaan-huisblad al jaren in Hengelo en omgeving verspreid werd en voor ons gevoel ook bij Hengelo hoorde. Vanaf het begin wisten we dat we een aantal problemen tegen zouden komen. ledere week weer een nieuwe uitgave brengt veel werk en kosten met zich mee. Problemen zijn er om te overwinnen, dus met veel enthousiasme zijn we met de nieuwe ‘Reclame’ begonnen. Dat deze manier aansprak bleek wel uit de vele positieve reacties die onze drukkerij bereikten. Zie verder De Reclame.

21 mei 2002
Nationale Straatspeeldag
Een aantal bewoners van de Vloed en de Middenweg gaan samen met 3VO afdeling Hengelo Gld. de Nationale Straatspeeldag 2002 in Hengelo Gld. organiseren. De Nationale Straatspeeldag is een initiatief van de Verenigde Verkeers Veiligheids Organisatie 3VO en wordt op woensdag 29 mei in meer dan 2000 straten en buurten in Nederland georganiseerd. Wat gaan we doen? Die middag worden een aantal activiteiten zoals voetballen, straattekenen, schminken, spelen in een grote zandbak met medewerking van Loonbedrijf Enzerink, ponyrijden, streetdance onder leiding van Aerofitt, spelletjes en dergelijke op straat georganiseerd. De jeugd kan meedoen aan een kinderkleedjesmarkt waar ze hun overtollige speeltjes kunnen verkopen. Ook komt er een clown die met ballonnen de mooiste dieren maakt. IJsboerderij ‘Het Riefel’ is aanwezig waar je een ijsje kunt kopen. Alle kinderen uit Hengelo zijn van harte welkom. Deelname aan de Straatspeeldag is gratis maar wel geheel voor eigen risico.

Viswedstrijd tussen jeugd van Hengelo Gld. en Vorden
Dinsdag 14 mei jongstleden was het weer zover dat de jeugd van de Hengelose visclub moest aantreden tegen de visjeugd uit Vorden. Elk jaar weer is dit een felle strijd. Het reglement zegt ons dat van elke vereniging de eerste tien resultaten bij elkaar worden opgeteld. De beste tien jongens en meisjes van Vorden vingen samen 601 cm vis. De beste tien jongens en meisjes van Hengelo Gld. hadden samen 658 cm vis. De beker ging dus mee naar Hengelo Gld. De individuele uitslag was: Mark Heutink Peter Beunk Luuk Heugelink Wesly Burghout Bart Sloot 156 cm; 146 cm; 140 cm; 130 cm; 105 cm. In totaal deden er 29 kinderen mee.

Familie Wansink en personeel Albert Heijn de lucht in!
Grote waardering voor de aangeboden ballonvaart op 11 mei. Honderden belangstellenden stonden op zaterdag 11 mei geduldig te wachten langs de weide ‘De Lange Hutte’ rond het moment dat acht luchtballonnen het luchtruim zouden kiezen. Het betrof hier een stunt, in samenwerking met agentschap Bennie Enzerink,  omtrent de onlangs gehouden directieoverdracht van de AH-supermarkt van vader Jan Wansink op zoon Heico. Met enige verlaging kozen de ballonnen rond half acht ’s avonds stuk voor stuk het luchtruim.  Jammer dat door bewolking het zicht wat slechter geworden was. Over het algemeen mocht het de pret van de passagiers niet drukken. Met toestemming van hoofdballonvaarder Jan Oude Ampsen opteerden een drietal ballonnen om te stijgen tot 5100 voet, ruim boven de wolken. Die passagiers konden genieten van een prachtig uitzicht met een stralende zon aan hun zijde. Een van de medewerksters riep entousiast
‘ik hoef niet terug’ en ‘laat me hier maar blijven’ Zie verder De Reclame.

Bouw van Roemeense katapulten als rode draad door actie ‘Hemelvaartsdagen’
Jongeren werkgroep Roemenië zamelt veel geld in voor bouw van speeltuin. Zowaar geen gemakkelijke opdracht voor Sanne Holland om als nieuwe voorzitster in de voetsporen te treden van voorganger Jurgen Memelink, die vanaf 1995 met veel verve de kar trok bij de Jongeren Werkgroep Roemenië. Vol trots presenteerde Sanne Holland een tweetal groepen aan de vooravond van Hemelvaartsdag. Na de introductie ging een team ouderen en een team jongeren aan de slag om een uitwerking te maken voor de bouw van een Romeinse katapult, met als opdracht deze uiterlijk zaterdagmiddag 11 mei om 16.00 uur gereed te hebben. Vol trots voerden twee zware Belgische paarden de bouwwerken die middag af op een platte wagen, richting evenemententerrein ‘de Hietmaat’

Yunio opent kinderdagverblijf
Eén groep kinderdagopvang en één groep buitenschoolse opvang zullen vanaf september gaan behoren tot voorzieningen in de gemeente Hengelo.Bij de sporthal ‘de Kamp’ verrijst één, centraal gelegen, gebouw waar diverse voorzieningen bij elkaar zijn gebracht. Eén plek waar met name ouders terecht kunnen voor tal van zaken die betrekking hebben op (jonge) kinderen. De jeugdgezondheidszorg van Yunio, het maatschappelijk werk van Sensire, de Hengelose peuterspeelzaal en de kinderopvang van Yunio zullen, onder andere, hier gehuisvest zijn. Voor informatie en/of mogelijkheden voor inschrijving kan gebeld worden naar Yunio Oost Gelderland, tel. (0900) 98 64.

28 mei 2002
DIT IS DE LAATSTE De Reclame
Het is zover! De laatste ‘Reclame’ valt bij u in de bus. We hebben afgelopen week zeer veel reacties gehad. Iedereen vindt het erg jammer dat ‘de Reclame’ verdwijnt uit Hengelo. Uit deze reacties blijkt met hoeveel plezier de mensen uit Hengelo en omgeving ‘de Reclame’ hebben gelezen. Zoals we u vorige week al hebben laten weten, wordt een huis aan-huisblad als ‘de Reclame’ gefinancierd uit de opbrengsten van advertenties. De hoge productiekosten, verspreidingskosten en de enorme impact die het wekelijks maken van een krant op de voortgang in de drukkerij heeft, hebben ons genoodzaakt te stoppen met de uitgave van ‘de Reclame’. De rechten blijven bij drukkerij Uiterweerd. Uiteraard blijven wij bereid om in opdracht kranten te vervaardigen. Wij danken alle adverteerders, inwoners van Hengelo en omgeving voor het  eewerken aan interviews en voor het aanleveren van persberichten. Veel dank zijn wij verschuldigd aan huisartsengroep Hengelo Keijenborg, accountantskantoor Sloot, Memelink & Bergervoet Assurantieën en Rabobank Graafschap-West voor de columns. Mede door hun bijdragen is ‘de Reclame’ een graag gelezen blad geworden. Een speciaal woord van dank aan Gerrie Koldenhof voor de vaak originele artikelen. We hebben met veel plezier aan ‘de Reclame’ gewerkt. Wij danken u als lezer voor het in ons gestelde vertrouwen en voor u blijft drukkerij Uiterweerd als voorheen dé drukkerij voor al uw  familie-, handels- en reclamedrukwerk. Ton en Marian Uiterweerd en medewerkers

Zorgcentrum Maria Postel viert 75-jarig jubileum
Zorgcentrum Maria Postel is in 1926 geopend als het ‘Liefdes Gesticht’, zoals het aanvankelijk werd genoemd. In 2001 was het officieel 75 jaar, maar dit wordt in 2001 vanaf 31 mei gevierd. Pastoor Thuis heeft ervoor gezorgd dat Maria Postel in Keijenborg werd gebouwd. Veel heeft deze pastoor gedaan en door zijn ideeën en volharding werden er verschillende voorzieningen tot stand gebracht. Er werd een contract afgesloten tussen de Orde van Zusters der Christelijke school uit Boxmeer en het parochiebestuur uit Keijenborg. Deze zusters waren niet alleen verantwoordelijk voor het ‘Gesticht’, maar ook voor de bewaarschool, een interne opleiding voor jonge meisjes en voor de wijkverpleging. Zie verder De Reclame.

Het hertenkamp
Namens bestuur en vrijwilligers willen wij u, die ons zo trouw steunt, hetzij door een sponsoring, donatie of in natura, heel hartelijk bedanken. Met elkaar houden we zo het hertenkamp in stand, een geliefd plekje voor jong en oud. Rond ‘vaderdag’ worden weer de eerste jonge hertjes geboren, een prachtig gezicht de moeder met haar jong. We hopen dat u met z’n allen nog menige wandeling naar het hertenkamp maakt, waar het heel rustig en goed vertoeven is.

‘Kleurenpalet van de Achterhoek’: nu in negen gemeenten
Schilder mee en maak kans op een mooie prijs ‘Kleurenpalet van de Achterhoek’, een schilderwedstrijd in etappes was vorig jaar een groot succes. Uit heel Nederland kwamen (amateur)schilders naar de Achterhoek om potlood en penseel te gebruiken en mee te dingen naar de vele prijzen. De organisatie heeft vanwege die grote belangstelling dit jaar het aantal schilderdagen uitgebreid van zeven naar negen. De wedstrijd heeft plaats op de zaterdagen van 15 juni tot 24 augustus 2002. Zie verder De Reclame.

Sfeervolle traditie Jaarlijkse broodlevering bij Muldersfluite
Op Hemelvaartsdag 9 mei jl. vond de jaarlijkse broodlevering plaats bij de boerderij ‘de Muldersfluite’ aan de Zelhemseweg in Hengelo Gld. Het leveren van brood op Hemelvaartsdag is ontstaan in een tijd van bittere armoede in de streek rond de Markegronden tussen Hengelo en Zelhem. De boeren mochten heiplaggen steken op de Markegronden, maar moesten in ruil daarvoor elk jaar op Hemelvaartsdag 22 pond roggebrood leveren. Deze plicht noemde men cijnsplicht. En die plicht rust nog steeds op de boerderijen en huizen in de regio. De plicht gaat bij verkoop of vererving over naar de nieuwe eigenaar van die boerderij of woning.

Camping ‘De Betteld’ viert 30-jarig bestaan
Camping ‘De Betteld’ in Zelhem (Gld) viert in seizoen 2002 haar zesde lustrum. In 1972 werd op de voormalige boerderij begonnen met de camping. Gedurende al de jaren van haar bestaan is er continu gewerkt aan kwaliteitsverbetering en uitbreiding, zowel inhoudelijk aangaande het programma als wat de accommodatie betreft. Het huidige jubileumjaar is een heel bijzonder moment. Met seizoen 2002 wordt er een grote evenementenhal en een nieuwe herberg in gebruik
genomen. Tevens is de camping nu gegroeid van 12 naar 22 hectare en worden op dit nieuwe terrein 55 vakantiewoningen in gebruik genomen die veelal verhuurd worden.

Pax F2 kampioen
Linksboven: Ruud Jansen, Evert Jan Breman en Hans Eggink, trainers/leiders. Linksonder: Evert Jan Breman, Peter Jan de Vries, Jorn Groot Roessink, Wesley Rouwenhorst, Nick ter Welle, Stefan Antink, Jorick Weustenenk, Mike Jansen en Niels Eggink Door een 4-1 overwinning op Zelos F2 is Pax F2 winnaar geworden van de voorjaarscompetitie. Dit is een prestatie van formaat omdat het team al kampioen was geworden van de najaarscompetitie en daardoor gedurende het seizoen tweemaal in een hogere klasse werd ingedeeld. Met recht zijn deze jongens dan ook de echte kampioenen, hetgeen dan ook werd gevierd met een rondrit op de platte wagen door het dorp.