2006-02 H.T.V.

Hengelose Toneel Vereniging Voor meer dan 40 jaren geleden, zijn we als naamloze vereniging begonnen met toneelspelen voor de Bond van Staatspensionering. Hier is later de Hengelose Toneel Vereniging uit ‘geboren’.

Uit De Olde Kaste 2006-02
Auteur: De Hengelose Toneelvereniging

Hengelose Toneel Vereniging

Het is ons een eer dat wij deze keer in ‘De Olde Kaste’ mogen staan. Onze toneelvereniging de H.T.V. is al een hele oude vereniging. Voor meer dan 40 jaren geleden, zijn we als naamloze vereniging begonnen met toneelspelen voor de Bond van Staatspensionering. Hier is later de Hengelose Toneel Vereniging uit ‘geboren’.


Een advertentie uit ‘De Reclame’ van 10 oktober 1967. De ‘Bond voor Premievrij Staatspensioen’, afdeling Hengelo brengt het stuk ‘Herrie op de hoeve’ op de planken.

Door de jaren heen zijn er meer dan tachtig verschillende toneelstukken op de planken gebracht. Veel stukken zijn uit het Nederlands naar het dialect vertaald. Ook Drentse, Overijsselse en zelfs Duitse stukken. Toen onze vereniging de kans kreeg om als eerste de toneelstukken van Herman van Velzen te spelen, hoefden we daar niet lang over na te denken. Deze hebben we dan ook met veel succes gespeeld. Eerst ‘Um den olden Beerenschot’, later ‘Riek Geesink’.


In een advertentie van 25 januari 1974
valt te lezen dat de nieuwe Hengelose
Toneelclub op 1 februari haar nieuwe
naam bekend zal maken.
(Collectie W. Luimes).

Met het toneelstuk ‘Uut de modder’ is een tournee door de Achterhoek gehouden, met als klap op de vuurpijl een optreden in Amphion, voor een 600 koppig publiek ter ere van het 100 jarig bestaan van de Graafschapbode.
In 2002 was het 100 jaar geleden dat Herman van Velzen geboren werd. Zijn zoon had nog een eenakter gevonden en er werd ons gevraagd of we die op verschillende plaatsen in de regio wilden spelen. De capriolen uit het stuk ‘Un rare huusholding’ zijn dan ook in menig zaal en zorgcentrum vertoond.

Lees verder op pagina 2