2014-03 Familie van der Mond

Uit de Olde Kaste 2014-03 Auteur: redactie de Olde Kaste Dit verhaal gaat over de familie van der Mond (supermarkt) bij iedere Hengeloër wel bekend. Aan het woord is Henk Van der Mond, bijgestaan door dochter Jolanda.

Uit de Olde Kaste 2014-03

Auteur: redactie de Olde Kaste

Familie van der Mond

Dit verhaal gaat over de familie van der Mond (supermarkt) bij iedere Hengeloër wel bekend. Aan het woord is Henk Van der Mond, bijgestaan door dochter Jolanda.


In het jaar 1930 was het opa (vader van Henk) die vanuit woonplaats Borculo en werkende bij Nederlandse Heidemij werkzaamheden moest uitvoeren in deze streek.

Links opa van der Mond Foto archief fam. van der Mond



Zijn vrouw was hij verloren door een hartstilstand (waarschijnlijk). Dit nare voorval gebeurde in de wachtkamer van de huisarts. Uit dit huwelijk is Ria geboren die later trouwde met Gradus Seesing (rietdekker). Zij heeft ook jarenlang in de winkel gewerkt. Later is opa van der Mond opnieuw getrouwd. De zonen André en Henk werden uit dit huwelijk geboren. In die tijd had opa erg veel last van rugpijnen. Hij kreeg injecties toegediend door de huisarts, kreeg daardoor ook problemen met zijn gezichtsvermogen.
Op een dag was het Dr. Dwars die hem adviseerde een oliehandel te beginnen. Eerst met een handkar, later met paard en wagen, werd menige boerderij van petroleum voorzien. Alle weersomstandigheden werden meegemaakt. In de winter werd dikwijls door middel van touwen de kar met hulp van de klant door de sneeuw getrokken om weer in het goede spoor te komen. Mensen hadden in die tijd nog wat voor elkaar over. De eerste klanten waren de families Hiddink, Cortumme en Lenderink. Oma van der Mond begon met een fiets met mand ook wat klanten te voorzien van levensmiddelen. Dit begon zich steeds meer uit te breiden waarna aan de Ruurloseweg een klein winkeltje, zo groot als een kleine huiskamer, werd begonnen. Er werd hard gewerkt. De levensmiddelen betrokken ze van Sachtleven uit Doetinchem. Iedere week werden kisten met eieren bij de boerderijen opgehaald. Vaak werd het eierengeld gebruikt voor de boer zijn eigen boodschappen.

Lees verder op pagina 2