2014-03 Thuis bij .. Familie Vrogten

Thuis bij .. FAMILIE VROGTEN

Uit de Olde Kaste 2014-03
Auteur: Rob Mullink

Deze keer zijn we op bezoek bij Harry Vrogten om over zijn familie te praten. Harry woont aan de Kloosterweg, vanuit zijn woonkamer kan hij zijn ouderlijk huis zien, een boerderij die iets verhoogd ligt aan de Varsselseweg. We duiken in de geschiedenis en gaan terug naar 4 mei 1883.

Op die datum werd de grootvader van Harry geboren in Zelhem. Zijn ouders, Garrit Jan Vrogten en Gerharda Theodora Klumper noemden hun eerstgeboren zoon Harmen. Na de geboorte van Harmen verhuisde de familie van Zelhem naar Lichtenvoorde. Nadat zij in Lichtenvoorde waren neergestre- ken werden er nog 3 kinderen geboren. Een van de kinderen, een dochter, overleed bij haar geboorte in 1885. In december 1888, Harmen was toen 5 jaar oud, kwam zijn moeder te overlijden. Volgens het bevolkingsregister zien we dat Garrit Jan met zijn kinderen ging verhuizen. Op 11 januari 1889 werden hij en zijn kinderen namelijk in Lichtenvoorde uitgeschreven. De kinderen werden bij meerdere ooms en tantes ondergebracht, zo kwam zijn dochter in Doetinchem terecht bij haar oom en tante, een zus van haar moeder, waar zij 3 maanden later kwam te overlijden. Vader Garrit Jan werd ingeschreven in Hummelo en ging wonen bij de Arend en Hendrika Stoltenborg. Zijn oudste zoon Harmen, dan 6 jaar oud, vond onderdak bij een zuster van zijn vader. Deze zus, Derkjen Vrogten woonde met haar man Herman Klumper in de buurtschap Velswijk, gemeente Zelhem. De tweede zoon Hendrik Willem kwam ook in Zelhem terecht, maar dan in de Winkelshoek. Hier woonde een andere zus van zijn vader nl. Maria Vrogten, die getrouwd was met Hendrikus Klumper. We zien hier dat er twee broers met twee zussen zijn getrouwd. In die tijd was het niet gebruikelijk dat je als weduwe of als weduwnaar met opgroeiende kinderen lang alleen bleef. Misschien daarom wel hertrouwde vader Garrit Jan in december 1889 met Hendrika Boesveld. Deze Hendrika was de weduwe van Derk Jan Besselink. Garrit Jan ging toen met zijn twee zonen en zijn vrouw Hendrika, in haar huis wonen in de Velswijk. Veel geluk was hem echter niet beschoren want enkele jaren later, mei 1891, overleed zijn zoon Hendrik Willem, die toen bijna 5 jaar oud was. En in februari 1908 overleed zijn tweede vrouw Hendrika.

Harmen en Gerritjen Vrogten

Inmiddels was zijn zoon Harmen op 10 november 1905 in Zelhem getrouwd met Gerritje Scheffer. Gerritje was 24 jaar oud en kwam uit Hengelo, zij was een dochter van Jan Willem Scheffer en Hendrika Memelink. Harmen en zijn vrouw gingen in de Velswijk bij vader Garrit Jan wonen. In totaal kregen Harmen en Gerritje 4 kinderen, 2 jongens en 2 meisjes. Op 9 december 1918 kwam hun zoon Gerrit Jan op tragische wijze om het leven, bij het kappen van een boom. Gerrit Jan was toen pas 7 jaren oud.

Lees verder op pagina 2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *