2017-03 Thuis bij ….. Gerda Langeler

Henk, Hans en Karel in de zandbak

n de jaren ’55 tot ’63 had Langeler een zondagmiddag en avondbioscoop. Films als “Sissy“ en ” Winden waaien om de rotsen” werden er gedraaid. Na afloop was er dan een heerlijke zelfgemaakte nasi of gehaktbal voor 25 cent. Gerda glundert nog steeds bij de gedachte aan die tijd. Gelukkig had Gerda al de nodige ervaring in de horeca opgedaan bij het Hof van Gelre in Lochem en bij hotel Bakker in Vorden. Want werktijden van 8.30 u tot 23.00 uur waren heel normaal. Tijdens het werk werd er wel veel gelachen, gelukkig, anders hield je het ook niet vol.

Leuke dingen kon je meemaken: Als mevr. Bilderbeek in de kruidenierswinkel kwam, kocht ze meestal koekjes, maar voordat zij haar keus maakte, moest ze eerst veel soorten proeven. En was de winst al weer weg… Als er een bruiloft was en Rieksken Kelderman zag dat, kwam ze gauw even vragen of zij de krenten die uit de broodjes vielen mocht hebben, die kon ze weer gebruiken voor de pap. Ook als er voor een begrafenis kaas besteld werd bij Berendsen, de kruidenierszaak aan de overkant van de straat, kwam het voor dat de plakken te groot en te dik werden afgesneden. En dan werd het te duur.

In 1962 kreeg Hotel Langeler kostgangers van wegenbouwer Verhoeve en Faber. Hengelo werd onder handen genomen. Dit betekende : slapen, ontbijt, lunchpakket en een warme maaltijd voor 6 gulden. Ontbijt ’s morgens om 6.30 uur en warm eten ’s avonds om 18.30 uur. Dit was een erg drukke periode en de handjes moesten flink wapperen want tegelijkertijd vond er ook een verbouwing plaats.

Zaal Langeler voor de verbouwing in 1960

In die tijd logeerden er veel werknemers van Rijkswaterstaat, ANWB en monteurs van Alfa Laval, die jarenlang de nodige gezelligheid hebben gebracht.
Gerda herinnert zich nog de drukbezochte toneelavonden, de zaal zat dan bomvol. Het dubbeltjesdansen tijdens de meimarkt, Koninginnedag en niet te vergeten de kermis. Je kocht dan een dansknoop voor drie gulden en kon je van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat dansen. Ook de Knollen- en Koldemarkt waren gezellig.

Roomservice voor hotelgast

Op de woensdagmorgen van de kermis was de zaal om 10.00 uur al vol. Mensen op klompen en kinderwagens, alom gezelligheid. De winkels deden ook goede zaken want veel boerenmensen bezochten de markten kochten ook nieuwe kleding. Het was hard werken maar er werd ook veel gelachen. Ze had ook goede hulp, de huishouding moest ook blijven draaien maar de kinderen kwamen niks te kort. Wel luisteren en af en toe wat helpen. Grote hobby van hun was het ponyrijden.

Lees verder op pagina 3