Kerkgebouw gemeentelijk monument

Kerkgebouw gemeentelijk monument

Wethouder W. Buunk en Ed Korten plaatsen het schild op het kerkgebouw

De gemeente Bronckhorst kent ongeveer 800 monumentale panden. Daar is er sinds woensdag 11 mei 2022 eentje aan toegevoegd, namelijk het Kerkgebouw van de Vrijzinnige Geloofsgemeenschap aan de Banninkstraat in Hengelo Gld.

Rond 1930 ontstond er een afsplitsing van de bestaande kerken. Vrijzinnigheid kijkt op een andere manier naar het beleven van het geloof. Vrijzinnigen nemen een tolerante houding aan, waarbij vrijheid van mening en zingeving centraal staan.
Eerst werden de kerkdiensten nog gehouden bij hotel Langeler. In 1931 werd echter het huidige kerkje aan de Banninkstraat in gebruik genomen. De kerk telt 80 zitplaatsen voor de maximaal 80 leden die ooit lid waren van de geloofsgemeenschap. Nu zijn er nog 18 leden die 1 keer per maand een kerkdienst houden. Daarnaast biedt het karakteristieke gebouw nu ook onderdak aan de oudheidkundige vereniging. Jaap van Gijssel zou ongetwijfeld trots geweest zijn dat zijn ‘kathedraal’ nu een officieel monument is geworden.
Tijdens een korte plechtigheid werd het bijbehorende schildje overhandigd en gezamenlijk aan de voorkant van de kerk bevestigd.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *