Leny Wolbrink 50 jaar kasteleinsvrouw (2015)

Café Markzicht – Leny Wolbrink 50 jaar kasteleinsvrouw

Uit De Gelderlander mei 2015

50 jaar achter tap Marktzicht: ‘Sara van de kroeg’

Hengelo – Een heel bijzonder jubileum viert Leny Wolbrink op 4 mei. Op de dag van haar 75ste verjaardag viert ze ook dat ze al 50 jaar achter de tap in café Marktzicht staat: ’Sara van de kroeg’.

Leny Woltering uit het Onstein kreeg op haar 17e verkering met Jan Wolbrink uit Hengelo. Zijn vader Albert Wolbrink had sinds 1927 vergunning voor het café aan de Bleekstraat, maar verkocht ook drank en snoep op het Pax-terrein aan de Kastanjelaan. Hij liep rond met zakjes ongepelde pinda’s op een blad, terwijl Leny daar al bij sprong met de verkoop van drank in de rust bracht ze de voetballers thee en vulde de emaille bakken met water waarin ze zich konden wassen; douches waren er nog niet.

In 1965 trouwden Jan en Leny en vanaf dat jaar was Leny het gezicht van het café. Jan werkte eerst nog bij de Coveco. Al snel kregen ze het steeds drukker.

‘Wolbrink’ was 40 jaar lang het clubcafé van Pax en bolwerk van tal van andere verenigingen. In 1975 kwam de uitbreiding met een zaal en werd menig feest in zaal Wolbrink georganiseerd. Van klein partijtje tot grote Achterhoekse bruiloft. Maar ook vergaderingen, recepties, fancy-fair, beurzen voor kleding en speelgoed, hypnose-sessies; je kon het zo gek niet bedenken.

De tijd van grote feesten is voorbij, maar nog steeds biedt het café onderdak aan menige vereniging, waaronder natuurlijk de eigen biljartclub ‘De Keu‘.

Leny Wolbrink heeft het altijd met plezier gedaan: “Vooral mooi zijn de sterke verhalen aan de bar of aan de stamtafel. Maar soms ben je ook een soort maatschappelijk werkster. Hoogtepunten waren de kampioenfeesten van Pax. Ik liep toen ook meer dan 10 jaar met Jan Notten langs de lijn met de koffiekar. Ook de kermis was elk jaar leuk, vooral de donderdagavond met de exploitanten van de kermis.”

In 2013 overleed Jan Wolbrink, nadat hij al een hele poos ziek was. Maar Leny denkt nog niet aan stoppen: “Ik moet er niet aan denken op De Bleijke te zitten, met Jan heb ik dat eens noodgedwongen drie weken volgehouden.

Nee, ik vind het nog steeds leuk werk en ga door tot ik er bij neerval.” Leny Wolbrink viert het heuglijke jubileum op maandag 4 mei. Tijdens de receptie van 14.00 tot 17.00 uur kan iedereen haar feliciteren.

Leny Wolbrink in 1940

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *