Sponsoren in beeld – Albert Heijn (Jan Wansink)

Sponsoren in beeld – Albert Heijn Hengelo Gld (Jan Wansink)

In deze serie besteden we aandacht aan één van de sponsoren van onze vereniging. Deze keer aandacht voor onze hoofdsponsor Albert Heijn Hengelo Gld.

Sinds januari 2014 is de AH winkel gevestigd in een nieuw pand aan de Raadhuisstraat. Vanaf 2002 heeft Heico Wansink hier de leiding. De geschiedenis van deze onderneming is uitgebreid beschreven
op de website http://ahhengelogld.nl/over-ons/geschiedenis/.
In dit artikel gaan we nader in op de familie Wansink en met name op levensloop van de vader van Heico, Jan Wansink.

Het pand in de jaren 20 aan de Raadhuisstraat. We zien Hendrik Simon Jakob ,de vader van Jan Wansink in het midden. Verder een vertegenwoordiger en een winkelmeisje. Foto fam. Wansink.

De familie Wansink

De voorouders van Jan en Heico Wansink waren afkomstig uit Vorden. Het ondernemen zat deze familie altijd al in het bloed. Vanaf 1875 handelde ze al in graan, meel eieren en dranken. De grootvader van Jan Wansink komt in 1875 met paard en wagen naar Hengelo. Hij had een winkel aan de Hoogstraat en ging met eieren, spek en boter op handel in Duitsland en nam dan weer Keulse potten mee retour. Hij was één van de oprichters van de plaatselijke zuivelfabriek.

Het winkeltje “in koloniale waren” van Wansink bevond zich later aan de Raadhuisstaat nummer 4. Op 18 maart 1934 werd Johan Herman Wansink daar geboren. Hij bezoekt de Openbare Lagere School en vervolgens de HBS in Zutphen. Bij de diploma-uitreiking vraagt de lector wat hij wil worden, huisarts of ‘krentenweger’. Jan heeft grote interesse voor het medische vak, maar kiest toch voor het kruideniersvak. In 1962 trouwt hij met Gerda Walgemoed. Zij was werkzaam in het onderwijs maar gaat ook werken in de winkel. Jan en Gerda krijgen 3 kinderen, waarvan Heico de jongste is.

Lagere school.

We zien Jan op een foto van de Openbare Lagere School uit 1940.

Jan op de O.L.S. Hengelo Gld
Openbare Lagere School Hengelo Gld – 1940

Lees verder op pagina 2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *