2017-02 Thuis bij …..Jan Heijink

Tijdens de verkeringstijd voelde Jan toch dat Riek nog steeds ‘warme’ gevoelens had voor een marinier die noodgedwongen naar Engeland was verhuisd. Uiteindelijk hebben ze samen in goed overleg besloten een punt achter de relatie te zetten en werd Riek teruggebracht naar Rotterdam, wat nog heel wat voeten in aarde had. Tijdens de fietstocht werd er nog gevochten op de Grebbeberg en volgden nog heel wat hindernissen maar de eindbestemming werd toch veilig bereikt. Jan kreeg toen enige tijd werk als timmerman in Krimpen a/d Lek omdat het daar beter betaalde dan in de Achterhoek. Iedere maandag en vrijdag ging hij dan op de fiets heen en terug.

1945, “Nederland is bevrijd” schreeuwde de melkboer door de straat. Jan gooide ter plekke het gereedschap neer en fietste als een bezetene naar Hengelo. ln het jaar 1949 tijdens het fietsen naar de kerk, kwam hij langs het pand van Lieverding naast van Onna (de Barbier) in de Kerkstraat 5A. De huurprijs was f 8,- per week. Dit bood mogelijkheden, de beslissing werd snel genomen en hij begon er een meubelzaak en nam het timmerbedrijf van vader Willem over. Jan en Bertha gingen ook trouwen en zij ging in de winkel werken.

Rond 1960 na het vertrek van de gemeentesecretaris dhr. De Vries, die burgermeester werd in Oosterhessele (Drente) kwam de ambtswoning, De Spanne vogel vrij. Jan en Bertha verhuisden toen met hun zaak naar De Spannevogel aan de Vordenseweg. Er moest eerst nog een woonvergunning bij de Gemeente worden aangevraagd, wat ook inhield dat er een ruimte beschikbaar moest blijven voor de verhuur aan de nieuwe gemeentesecretaris. Het was immers een ambtswoning. Gelukkig werd dit idee van tafel geveegd en kwam de winkel in de voorste kamer (Meeninkrijweg).
In 1968 kwam de Gemeente met het bericht dat er een rondweg zou worden aangelegd en dat op 60 cm. afstand van hun woonhuis. Door Jan Heijink werd van alles geprobeerd om dit te veranderen, maar helaas. De Spannevogel werd door de Gemeente aangekocht en als alternatief werd hen een stuk grond aangeboden aan de Ruurloseweg. Het mooie statige gebouw werd gesloopt. Doodzonde. Als er toen besloten was voor een ander tracé voor de rondweg had waarschijnlijk het gebouw er nog gestaan.

Lees verder op pagina 3