1988-01 Mevr. Geertsma – Mijn Hengelose jaren (1983)

Jan Oortgiesen

Op het Meenink woonde de heer Helmick met 2 dochters. (Later op het Regelink – Schimmelpennink?) In de oorlog kwam Baron van Heemstra, kamerheer bij Koningin Wilhelmina hier veiligheid op het Regelink zoeken, wetend, dat hij op de lijst van adellijke heren stond, die gefusilleerd zouden worden. Mede waarschijnlijk door een te hoge spanning stierf de Baron aan een hartaanval onverwacht in eigen tuin. Baronesse van Heemstra was een achter-achterkleindochter van Raadpensionaris van Schimmelpenninck waarvoor ze een grote verering had en op hoge leeftijd nog een boekje schreef. Ondanks haar hoge adel en langdurig verblijf aan het Hof bleef ze eenvoudig en meelevend met ieder, die steun nodig had waardoor ze zich zeer bemind heeft gemaakt.
Met het afbreken van de “Botterloze” verdween ook een stukje Hengelose geschiedenis. Deze overdekte bank op het Kerkplein tegenover Horstink en Lubbers werd eens per week gebruikt voor visafslag, waarbij Lenselink, de grootvader van G. Lenselink, de schilder, dan afslager was. Hierbij waren Aaron Meyer en Rebecca zijn vrouw vaak vaste klanten. Eens merkt Aaron dat iemand hem intussen met een naald steekt en geeft een gil, waardoor hij van de afslager die meent een bod te horen plotseling wordt verrast met een portie makreel.

Bruiloften werden toen aan huis gevierd en in dit verband moet ik evenals bij begrafenissen “de noodnoabers” noemen, die in zulke bijzondere dagen van vreugde of rouw klaarstaan met hun hulp als dat wordt gevraagd. Was er een boerenbruiloft in zicht dan kwamen een paar “brulfteneugers”, keurig uitgedost met lange Goudse pijp in de hand de gasten uit te nodigen waarbij een vers werd opgezegd met onder andere deze regels:
Vrog kommen en lange blieven
Anders kun ju’t neet op kriegen
Wie aerp’le met stokvis en riespap wil etten
Mot leppel en vorke neet vergetren.
Op de trouwdag werden de gasten bij het begin van het erf door deze neugers verwelkomd met een borrel waarbij ieder uit hetzelfde glas dronk. Dan verspreiden de gasten zich door de hele boerderij, terwijl op de deel onder harmonikamuziek vrolijk werd gedanst onder letterlijke en figuurlijke wolken van genot.

Brulfteneugers
Bram

Lees verder op pagina 5