1999-01 Bijzondere Hengeloërs

Aanvulling uit het boek ‘Uut de Olde Kaste’ uit 2003
en De Olde Kaste 1999-02

Ook B. Harmsen ‘van Bruil’ wist nog het nodige van de ‘Breuijel’s vrouwluu’ te vertellen. Tot 1906 – 1907 hebben ze gewoond op de boerderij ‘Langeler’, ook aan de Slotsteeg. Deze hoeve, waarvan nu alleen nog enkele fundamenten en enige struiken aan vroegere bewoning herinneren, was hun eigendom. Het was een flinke ‘plaats’ met een toegangspoort aan de Slotsteeg. Terzijde van het voorhuis was een zogenaamde koepelberg. Dit was een kleine verhoging in het landschap, omringd door water. Soms stond er een theehuisje op, vaak werd er ook wel de was gebleekt. Op ‘t Langeler is dus ook Elske geboren en overleden, getuige de noodnaobers die daarvan aangifte hebben gedaan. Via de Maonendiek was ’t Langeler rechtstreeks verbonden met Vaalverink, waar toen Willem Fokkink woonde. Een klein stukje van deze oude weg is nu nog te zien. Haaks op de Maonendiek liep de Schaopendiek waaraan Scheffer woonde.
Dat ‘t Langeler toen (1906) al in slechte staat verkeerde, kunnen we opmaken uit hetgeen Hente toentertijd had gezegd: “Wi-j gaot now naor ’t Breuijel’, want die völt zo nog niet in mekare”.


In november 1955, bijna tien jaar na het overlijden van Hente, werden de zitplaatsen in de Hengelose kerk verkocht bij inschrijving.

Notaris van Ballegoijen de Jong was belast met het regelen van de nalatenschap. Dat zou een langdurige geschiedenis worden.

Lees verder op pagina 6