2020-04 Achter het koren gaat een kleine synagoge schuil (2)

Uit de Olde Kaste 2020-04

Auteur: Henk G. Teeuwen

Achter het koren gaat een kleine synagoge schuil
DE JOODSE GEMEENTE VAN HENGELO GLD

In een reeks van drie artikelen geeft Henk Teeuwen de lezer een beeld van het leven van de Joodse gemeente van Hengelo Gld.

In het tweede deel zijn we getuige van de inwijding van een splinternieuwe synagoge en ontdekken we dat achter de tekst op wat oude grafstenen een hele geschiedenis schuil gaat van mensen die zich in Hengelo thuis wisten en gekend.

In het Archief in Zutphen wordt een schoolschriftje bewaard. Leden van de joodse gemeente van Hengelo hielden erin bij wie er op het feest van de Vreugde der Wet de eervolle taak van voorzanger mochten verrichten. Een stille getuige van joodse vroomheid.


Een oude ansichtkaart.
De foto is gemaakt op een plek bij het Regelink die uitzag op het dorp Hengelo. Ergens in de verte. Je ziet de oude Remigiuskerk, maar het koren op het hoge land ten oosten van het dorp onttrekt een deel van de kerk aan het zicht. Maar ook de kleine sjoel die daar gestaan heeft zie je niet – zo hoog staat het koren op datzelfde hoge land.
Ooit ging daar achter het koren een kleine synagoge schuil.

Agnes van de Brandeler
pentekening ±1955

De sjoel stond aan de Hofstraat.

De naam zegt het al. Aan die weg lag het oude Hof. Daar logeerde Agnes van de Brandeler vaak bij haar ouders en later zou ze er met haar man zelf gaan wonen. Zij was een eigenzinnige kunstenares. Ze verbleef veel in zuidelijke landen maar het Achterhoekse Hengelo was haar lief. Ze maakte kleurige schilderijen en veel pentekeningen.

Lees verder op pagina 2