2021-01 Achter het koren gaat een kleine synagoge schuil (3)

Een echte slagersfamilie
Abraham Philips kwam uit een gezin waarvan vier broers altijd in Hengelo zijn blijven wonen. Het waren vrome Joden die op sabbath en de hoge feesten altijd in de sjoel te vinden waren en ze voerden een koosjer huishouden. Er deden over hen, zoals dat gaat ook in een dorp als Hengelo, allerlei anekdotes de ronde. Al was het maar over die stier die aan het slagersmes van Philip Philips wist te ontsnappen. In doodsangst vluchtte hij door tuinen en over heggen terug naar de veilige stal. Tenslotte schoot de veldwachter het dier neer. Of dit nu wel zo koosjer was, vermeldt de geschiedenis niet.

Foto archief ECAL

Jacob Philips.
De oudste van de vier broers was Jacob. Hij is in 1853 geboren en zou op latere leeftijd naar Leeuwarden verhuizen. De jonge Jacob was een vrolijk ventje en hield van muziek. In 1861 werd het muziekgezelschap Concordia opgericht en Jacob was van de partij. Het nieuwe gezelschap telde slechts acht blazers plus de kleine Co.

Maar ook had het muziekkorps nog geen naam. Geen nood. Het gezelschap stond al gauw overal bekend onder de naam Acht man & Co. In 1924 werd er een groots muziekconcours georganiseerd. Jacob Philips was eregast en ontving een verguld zilveren medaille. Het portret is een detail uit een groepsfoto van die gelegenheid.

Acht man & Co. Foto archief ECAL

Philip Philips
Philip die ook Wijn werd genoemd leefde van 1863 tot 1936. Hij was getrouwd met Bertha Boninger die uit Dortmund kwam.

De slagerij van Philips stond aan de Raadhuisstraat. Op de foto het tweede huis rechts met het donkere venster. Ze hadden geen kinderen. Een achterneefje van Bertha is bij hen opgegroeid. Julius Löwenhardt heette hij. Later zou de slagerij worden verkocht en Julius ging de veehandel in. Julius en zijn vrouw Rosetta Samuel en hun kinderen Betty en Griete hebben de oorlog overleefd.

Philip was met hart en ziel voorzitter van de kleine Joodse gemeente van Hengelo. Een berichtje in het Nieuw Israelietisch Weekblad van 3 september 1915 vertelt dat Philip en Bertha ter gelegenheid van hun vijfentwintigjarig huwelijk aan de gemeente een vulkachel cadeau deden, zodat het in de winter lekker warm was in de sjoel.

Raadhuisstraat Foto archief ECAL en Elly en Harry Somsen

Lees verder op pagina 4