1992-04 Gedenkboekje Opening Veemarktterrein – 1928

Vanaf 1926 heeft Hengelo (Gld) zijn 16 groote jaarmarkten. Dat dit van beteekenis is voor een dorp als Hengelo spreekt vanzelf. Waarschijnlijk zal bij het nemen van het laatste besluit niemand opgemerkt hebben, dat een van de vijf voor 1795 ingestelde jaarmarkten verplaatst werd, terwijl de in 1902 ingestelde jaarmarkt thans 8 dagen later wordt gehouden. Was dit opgemerkt, dan had verwacht kunnen worden, dat deze verplaatsing, alhoewel aan de markt op zichzelf geen afbreuk doende, toch aan de traditie getrouw, niet zonder meer had mogen geschieden.

Thans rest mij nog in dit verband het instellen der wekelijksche markten te bespreken. Ofschoon zij wat ouderdom betreft , het niet halen kunnen bij de jaarmarkten. kunnen ze toch al op een aardigen leeftijd bogen. De pogingen ingesteld in 1854 door C. Langeler en S. I. Fortuin e.a. om tot het instellen van een wekelijksche botermarkt over te gaan, waren mislukt. Ruim 20 jaar later mochten A.G. Brinkgreve en 63 anderen meer succes hebben. In de vergadering van 27 Februari 1875 wordt hun adres, waarin zij verzoeken een weekmarkt in te stellen op Dinsdag, behandeld. Mocht die Dinsdag op een algemeen erkenden Christelijken feestdag vallen, dan moest de markt een week later worden gehouden. Alle raadsleden, met uitzondering van den Voorzitter, waren voor het instellen van die markt. Ged. St. keurden het besluit goed, (d.d. 17 maart 1875. no. 27) en de eerste weekmarkt is toen gehouden op 4 Mei 1875, zoodat de weekmarkten thans 53 jaar bestaan. Aangezien echter op deze markten geen biggen mochten worden aangevoerd, verzocht het raadslid Demming in de vergadering van 11 Juli 1876 dit te willen toestaan. De raad liet de beslissing hierover aan Burg. en Weth. Vanaf dien datum zijn toen geregeld biggen op de weekmarkten aangevoerd.

Thans zullen wij eens nagaan waar de markten werden gehouden en wat er alzoo werd aangevoerd. Al kan men echter de plaats waar de markten werden gehouden met vrij groote zekerheid aangeven over den aanvoer weet men evenwel minder. Dat de eerste markten om de kerk gehouden zijn, kan men vrijwel met zekerheid zeggen. De bouw van het dorp, zooals ik reeds boven zei, wijst mijns inziens hierop voldoende. Doch we moeten ons niet voorstellen alsof die markten gehouden werden op het tegenwoordige kerkplein. Het kerkplein van thans, was toen n.l. kerkhof en niet zoo klein als wij het thans kennen.

Tekening D. Kuipers

Met een oude penteekening van de kerk van Hengelo, meen ik de grens van het kerkhof als volgt ongeveer te kunnen aangeven: De oude kerkhofmuur liep door of langs de woningen, thans bewoond door Van der Weer, Stapelbroek, Langeler, tusschen de woningen van Kremer en Weustenenk door en op de woning aan van Wolters, vervolgens langs de woningen van Horsting, Knol, Lubbers, Gez. Winters, Jansen (Kerkhofs) naar het beginpunt (V.d. Weer).

Lees verder op pagina 13