1992-04 Gedenkboekje Opening Veemarktterrein – 1928

Aannemelijk lijkt het mij dan, dat wanneer deze markten niet tegelijk zijn ingesteld de “Kolde Markt” de vierde (4e) markt is geweest en dat daarna de “Pinkstermarkt” als vijfde (5e) markt is ingesteld. De eerste officieele markt is alzoo op 28 September 1956 gehouden.
De instelling der overige markten heb ik mogen vinden in het archief der gemeente. De eerste markt na deze 5 is de ons zoo bekende “St. Laurentius”- of “Knollenmarkt”.
De notulen van den raad van 1 October 1825 vermelden niet uitdrukkelijk het instellen van een zesde markt. Doch andere gegevens hiermede verband houdende wijzen er duidelijk op. In de raadsnotulen van l0 december 1822 worden nog vijf groote markten genoemd. In de notulen van 1824 vindt men niets, terwijl in de notulen van 1 October 1825 de navolgende zes groote markten worden genoemd n.l.:

1. In de maand April op den 26e dag na de Borculosche markt;
2. Op Woensdag in de week voor Pinksteren;
3. In de maand Juli op Woensdag in de week die volgt na Maria Visitatie (Maria visitatie is 2 juli);
4. In de maand Augustus, daags voor St. Laurens; (de nieuw ingestelde markt, of de tegenwoordige St. Laurentius- of Knollenmarkt);
5. In de maand September daags voor St. Michiel (St. Michielsmarkt);
6. In November op Dinsdag in de week na de laatste Zutphensche beestenmarkt.
Dat de onder 4 genoemde markt is ingesteld in die raadsvergadering blijkt uit hetgeen vermeld staat in den klapper der uitgaande stukken van het jaar 1825. Zeer duidelijk staat daarin vermeld
” Bepaling van een n i e u w e markt” (23 Nov. 1825, no. 236).
Wanneer we deze data dan ook vergelijken met de reeds vorengenoemde, dan ziet men dat de markten eenigszins op een andere wijze vermeld zijn. Het vermoeden is daarom gewettigd, dat in die raadsvergadering de data tegelijkertijd gewijzigd zijn en zoodoende de nieuwe markt niet afzonderlijk genoemd is. We mogen dus gerust aannemen, dat de “knollenmarkt” op 1 October 1825 is ingesteld.

Lees verder op pagina 8